„Dar visai neseniai jį vartodavo tik išeiviai iš Rytų Azijos, tačiau vėliau dėl savo savybių šabu, t.y. grynas meamfetaminas, gali suteikti budrumo ir aktyvumo visai nakčiai, todėl įsiveržė į pačias ekstremaliausias diskotekas. 2010 m. viename iš Italijos Bolonijos miesto pasilinksminimo įstaigų mirė 19-metis iš Kaprio salos, prarijęs mirtiną šabu ir ketamino mišinio dozę. Tyrėjų teigimu, pastaruosius dešimt metų metamfetamino populiarumas skirtingose valstybėse labai išaugo“, - rašoma „La Stampa“ išpublikuotame straipsnyje.

„Remiantis duomenimis, surinktais visame pasaulyje, šio narkotiko gamyba plečiasi, taip pat didėja ir jo vartojimas. Iš pradžių jis buvo gaminamas tik Filipinuose ir Indonezijoje, tačiau pastaruosius 10 metų jį pradėta gaminti ir Čekijos laboratorijose, šabu narkotiko vartojimas paplito Irane, 100 –500 g šio narkotiko kiekiai buvo sulaikyti ir Italijoje.“

„Daugiausiai nerimo kelia faktas, kad nenumaldomas šio narkotiko kainos mažėjimas liudija apie jo paplitimą juodojoje narkotikų rinkoje lygį: vienas gramas šabu kainuodavo nuo 300 iki 400 eurų (nuo 1 035 iki 1 381 litų), vėliau šio narkotiko gramo kaina nukrito iki 200 eurų (apie 690 litų), o kartais tesiekė 100 eurų (345 litų). Atsižvelgiant į tai, kad 1 gramo pakanka 10 dozių, galima daryti išvadą apie šio narkotiko prieinamumą“, - rašoma „La Stampa“ straipsnyje.

„Sausio 12 d. buvo įvykdyta operacija likviduojant organizaciją, kuri vertėsi šabu platinimu Bolonijos ir Modenos srityse – buvo sulaikyti šeši iš Filipinų kilę asmenys. Trims sulaikytiems vyrams buvo pateikti kaltinimai ir dėl žmogaus pagrobimo, nes šie vertė vieną iš savo klientų, kuris buvo įsiskolinęs 20 tūkst. eurų (69 tūkst. litų), imti pinigus iš jo sužadėtinės sąskaitos. 2012 m. pabaigoje policininkų įvykdyta operacija baigėsi 11 asmenų suėmimu. Iki tol jiems nebuvo pateikta jokių įtarimų, jie dirbo pagalbiniais darbuotojais ūkyje ir pagyvenusių asmenų namuose.

Piktavaliai, kurie taip pat visi buvo filipiniečiai, platino narkotikus netoli savo darbo vietos. Šabu jie atsiveždavo iš Romos arba Milano. Šiuose miestuose įsikūrę oro uostai, į kuriuos vykdomi tiesioginiai reisai iš Filipinų, kur ir gaminamas šis narkotikas“, - rašo „La Stampa“.