Kaip praneša DW, E. Brokas griežtai sukritikavo Šveicarijos referendumo rezultatus – nereikšminga rinkėjų dauguma pasisakė už į šią šalį atvykstančių imigrantų srauto apribojimą. E. Brokas vasario 10 d. pabrėžė įsitikinęs, kad Šveicarijai eurointegracija suteikia daug privalumų, dėl jos šiai šaliai reikia kvalifikuotos darbo jėgos, todėl Šveicarijoje įvykusio referendumo baigtį pavadino nesuprantama.

Be to, E. Brokas įspėjo, jog ES neketina tyliai taikstytis su referendumo rezultatais. Jis pažymėjo, jog iš ES ir Šveicarijos santykių negalima rinktis tik to, kas patinka. Referendumo išvakarėse Europos Komisija (EK) nurodė, jog 1999 m. sudarytos septynios dvišalės sutartys dėl laisvo gyventojų judėjimo, transporto, žemės ūkio, mokslinių tyrimų bei paraiškų juridiškai susiję viena su kita, todėl negali būti nutrauktos atskirai.

Oficialiame EK pareiškime teigiama, jog Šveicarijos referendumo rezultatai pažeidžia laisvo gyventojų judėjimo principą, todėl ES dabar imsis šios iniciatyvos pasekmių bendriesiems ES iš Šveicarijos santykiams analizės.