Antradienį abiejų komitetų jungtiniame posėdyje europarlamentarai beveik vienbalsiai priėmė keletą jų siūlomų pataisų Europos Komisijos pasiūlymui dėl ES finansinio reguliavimo tvarkos keitimo.

Kad naujoji diplomatinė tarnyba galėtų pradėti veiklą gruodžio 1 d., Europos Parlamentas turi pritarti finansinio reguliavimo ir personalo taisyklių pakeitimams.

Dėl personalo taisyklių pakeitimų teisės reikalų komitetas balsuos spalio 6 d.

Visas Europos Parlamentas dėl šių dviejų taisyklių balsuoti turėtų plenarinės sesijos metu spalio 18–21 dienomis. Pradinį tarnybos biudžetą taip pat turi patvirtinti Parlamentas bei valstybės narės.

Antradienį parlamentarai pareiškė norą būti daugiau informuojami apie ES užsienio politikos misijų ir delegacijų išlaidas. Ingeborga Grässle, už finansinį reguliavimą atsakinga europarlamentarė iš Vokietijos, teigė, kad būtina aiškiai žinoti, kiek kiekvienos kategorijos pareigūnų įdarbins naujoji tarnyba. „Mokesčių mokėtojai turi tiksliai žinoti, kiek kainuoja Europos užsienio reikalų politika“, - sakė ji.

Europarlamentarai taip pat nori, kad prieš užimdami postus būsimieji ES užsienio delegacijų vadovai būtų apmokomi, kaip vykdyti numatytą biudžetą.

Jie taip pat reikalauja, kad delegacijų vadovų kasmet tarnybos vadovybei teikiamų veiklos ataskaitų bei delegacijų vidaus valdymo ir kontrolės sistemų užtikrinimo ataskaitų kopijos būtų pateikiamos ir Europos Parlamentui. Be to, jie nori, jog Parlamento komitetams būtų suteikta teisė reikalauti, kad delegacijų vadovai atsiskaitytų jiems už savo delegacijos išlaidas.

Taip pat europarlamentarai reikalauja, kad Europos vystymosi fondas, kontroliuojamas valstybių narių ir administruojamas Europos Komisijos, būtų integruotas į bendrą ES biudžetą. Tačiau nepanašu, kad šį reikalavimą valstybės narės palaikys.