Pasiekti šį susitarimą būtina iki gegužę vyksiančių Europos Parlamento rinkimų.

Europos finansų ministrai gruodį susitarė dėl vadinamojo Bendro bankų pertvarkymo mechanizmo (SRM), padėsiančio lengviau uždaryti ties bankroto riba atsidūrusias finansų įstaigas ir apsaugančio indėlininkų lėšas.

Vienas svarbiausių klausimų, kuris vis dar neišspręstas - kas vadovaus SRM. Vokietija prieštarauja EK tiesioginiam vadovavimui SRM ir norėtų, kad paskutinį žodį sprendžiant bankų likimus tartų ES valstybės narės.

Kai gruodį ES finansų ministrų susitarimui pritarė ES vadovai, Europos Parlamento pirmininkas Martinas Šulcas (Martin Schulz) perspėjo, kad jų "laukia ilgos ir įtemptos derybos dėl tolimesnio susitarimo derinimo", nes pasiūlymas "pernelyg nutolęs" nuo varianto, kurio reikalavo įstatymų leidėjai.

Jis apgailestavo dėl pernelyg sudėtingos įstatymų bazės, dėl ko SRM darbas gali sulėtėti, o būtent čia greitis yra ypač svarbus. M. Šulcas tąsyk taip pat išsakė abejonių dėl to, kaip buvo įsteigtas SRM fondas, ir pavadino tokį sprendimą "nepriimtinu".

Trečiadienį publikuotame EP pranešime pastebima, kad M. Šulcas ir EP ekonomikos ir pinigų komiteto narė Eliza Fereira (Eliza Fereira) nurodė, kad naujoji sistema turi būti "iš tikrųjų europietiška ir sprendimų priėmimo procesas privalo būti greitas ir be politikos įsikišimo".

SRM, kuris laikomas vienu iš kertinių vadinamosios Europos bankų sąjungos akmenų, turi pritarti Parlamentas. SRM darbą reguliuos Europos centrinis bankas (ECB).

Iki 2025 metų į Bendrą bankų pertvarkymo fondą turėtų būti surinkta 55 milijardai eurų renkant po 1 proc. nuo visų bankuose esančių indėlių.