EP rezoliucijos projekte Europos Komisija raginama iki 2011 metų pabaigos pateikti pasiūlymą dėl veiksmų plano. Jame turėtų būti numatyti būdai, kaip naikinti tiesioginę ir netiesioginę moterų, ypač vyresnio amžiaus, diskriminaciją.

Rezoliucijos projekte siūloma ES šalis nares nustatyti naujo tipo atostogas, kad būtų galima išeiti mokamų ne tik vaiko, bet ir kitokios priežiūros atostogų, ir skatinti lygiateisiškesnį nemokamos priežiūros padalijimą tarp vyrų ir moterų. Pasak projekto, kadangi moterys daugiau prižiūri vaikus, senstančius tėvus, ribojamos jų galimybės dirbti ne namie.

Todėl siekiant mažinti skurdą tarp vyresnio amžiaus moterų, siūloma pritarti tokioms procedūroms, kaip darbui ne visą darbo dieną ir darbo vietos pasidalijimui. Tačiau siūloma, kad lanksčia darbo sistema besinaudojančių asmenų teisės prilygtų visu etatu dirbančių asmenų teisėms.

Rezoliucijos projekte EP ragina valstybes nares parengti priemones ir jas taikant užtikrinti, kad sukauptų teisių į pensiją pakaktų net ir tuomet, kai dėl priežiūros įsipareigojimų laikinai sumažėja prižiūrinčio asmens pajamos.

Be to, rezoliucijos projekte raginama išbandant naujus gaminamus vaistus ištirti jų poveikį ne tik vyro, bet ir moters organizmui.

Vadovauja neproporcingai daug vyrų

Pasak rezoliucijos projekto, karjeros laiptais kylančios moterys vis dar patiria sunkumų, iškreipiama pusiausvyra, ypač kai tai susiję su vyresnio amžiaus moterimis ir vyrais. O tai esą lemia neproporcingai didelį vyrų, užimančių aukštas vadovaujamas pareigas, skaičių.

„Be to, moterys, pageidaujančios iš naujo įsidarbinti, dažniau susiduria su sunkumais, o vyresnio amžiaus moteris darbdavio akimis turi mažesnę pridėtinę vertę“, - rašoma projekte.
Tad, pasak projekto, vyresnio amžiaus moterys rizikuoja nuskursti ir dėl to, kad jos apskritai mažiau uždirba, ir dėl to, kad daugiausiai moteris įdarbinančiuose sektoriuose yra mokami maži atlyginimai. Todėl jos uždirba mažesnes pensijas.

Be to, dėl priežiūros įsipareigojimų, tokių kaip motinystės ir vaiko priežiūros atostogos, senstančių tėvų priežiūros moterys dažniau susiduria su laikinu savo pajamų sumažėjimu.
„Vyresnio amžiaus moterų skurdas taip pat susijęs su priežiūros pareigomis. Vyresnių negu 50 metų amžiaus moterų karta vadinama sumuštinių karta arba dirbančiomis dukterimis ir dirbančiomis motinomis, kadangi jos dažnai prižiūri ir savo tėvus, ir anūkus. Užsiimant neformalia nemokama priežiūra sudėtingiau dirbti ne namuose. Taigi numačius daugiau galimybių dirbti ne visą darbo dieną būtų užtikrintos didesnės vyresnio amžiaus moterų pajamos. Pajamos, kurios išėjus į pensiją gaunamos dirbant ne visą darbo dieną, neturėtų neigiamai paveikti pensijos dydžio“, - siūloma projekte.

Laiku nediagnozuoja, nes simptomai skiriasi nuo vyrų

Pasak rezoliucijos projekto, nors, remiantis statistiniais duomenimis, moterys gyvena ilgiau nei vyrai (2007 metais ES vidutiniškai 6 metais ilgiau nei vyrai), bet jos sąlyginai daugiau serga su amžiumi susijusiomis ligomis, kenčia nuo atminties sutrikimų ir vėžio atmainų, tarkime, krūties vėžio, storosios žarnos vėžio.

Be to, anot projekto, viena iš pagrindinių moterų mirštamumo priežasčių yra širdies ir kraujagyslių sistemos ligos ir širdies priepuoliai, kurie neretai net nediagnozuojami, nes moterims būdingi simptomai dažnai skiriasi nuo simptomų, kurie būdingi vyrams.
Todėl, kad ir gyvendamos ilgiau nei vyrai, moterų ir vyrų sveiko gyvenimo trukmės atotrūkis yra mažesnis nei bendros gyvenimo trukmės skirtumas.