Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugumo komiteto ataskaitai, kurią parengė britų europarlamentarė Julie Girling iš Europos konservatorių ir reformistų grupės, pritarė 28 komiteto nariai, 25 jai prieštaravo, o du susilaikė. Naujosios taisyklės neformaliai jau yra suderintos su Ministrų taryba.

„Diskusijos dėl ingrediento / sudedamosios dalies kilo dėl kiekvieno varianto žymėjimo etiketėse tvarkos. Jei žiedadulkės toliau bus laikomos natūralia sudėtine dalimi, tuomet bet kokių GM žiedadulkių nereikės žymėti. Taip yra dėlto, nes, pagal GM žymėjimo tvarką, etiketėse reikia nurodyti tik tas GM dalis, kurios sudaro daugiau kaip 0,9 proc. turinio. Kadangi žiedadulkės sudaro tik maždaug 0,5 proc. bet kokios rūšies medaus, jos niekada neperžengs žymėjimo slenksčio“, - savo pranešime spaudai teigė J. Girling.

Tačiau Ilaria Passarani, vadovaujanti Europos vartotojų organizacijos Maisto ir sveikatos departamentui, sakė, kad pagal auksinę taisyklę vartotojai turi teisę žinoti, ką jie valgo.

„Nėra jokių priežasčių, kodėl medus turėtų išvengti GM žymėjimo, kaip ir kiti genetiškai modifikuoti maisto produktai. Atsisakymas nurodyti genetiškai modifikuotas žiedadulkes reiškia vartotojų teisės rinktis tarp GM ir natūralaus medaus atsisakymą“, - pareiškė I. Passarani.

Dėl šio teksto bus balsuojama Strasbūre per plenarinį posėdį balandžio 14 – 17 dienomis.