Jacekas Saruyszas-Wolskis iš Lenkijos, vienas įtakingiausių komiteto narių, pareiškė, kad taisyklėse turėtų būti numatytos kvotos piliečiams iš naujųjų ES valstybių narių. Europarlamentaras taip pat pareiškė, kad ne teisės reikalų komitetas, o būtent užsienio reikalų komitetas turėjo vadovauti šio klausimo sprendimui, ir kad Bernhardas Rapkay, atsakingas už personalo taisykles, buvo „nepakankamai atkaklus“ sprendžiant geografinio balanso klausimą.

Komitetas pasiekė „platų sutarimą tarp visų partijų“ atidėti balsavimą, siekiant padidinti spaudimą teisės reikalų komitetui, sakė šaltinis. Tam, kad teisės reikalų komitetas galėtų balsuoti, būtina oficiali užsienio reikalų komiteto nuomonė. Derybos tarp abiejų komitetų jau prasidėjo, o preliminari užsienio reikalų komiteto balsavimo data nustatyta rugsėjo 29 d.

Tarp europarlamentarų kilo „pyktis“ dėl pirmojo paskyrimų į Europos išorinių veiksmų tarnybą (EIVT) etapo, kuriuos praėjusią savaitę paskelbė Europos užsienio politikos vadovė Catherine Ashton. Europarlamentarai teigia, kad parinkdama ambasadorius C. Ashton neįvykdė savo įsipareigojimų dėl lyčių ir geografinio balanso išlaikymo. Praėjusią savaitę pareigūnė paskelbė 27 būsimų ES delegacijų vadovų pavardes. Tarp jų – tik keturi diplomatai iš naujųjų valstybių narių, prisijungusių nuo 2004 m., o moterys – tik septynios.

Vis dėlto komitetas priėmė oficialią nuomonę dėl finansavimo taisyklių pakeitimų, taip pat būtinų, kad EIVT pradėtų veikti. Biudžeto komitetas dėl jų balsuos rugsėjo 28 d.

Užsienio reikalų komitetas pakvietė praėjusią savaitę paskirtus delegacijų Kinijoje, Gruzijoje, Japonijoje, Libane ir Pakistane vadovus prisistatyti Europos Parlamente spalio mėnesį. Taip pat pakviesta Rosalinda Marsden, naujoji ES specialioji pasiuntinė Sudane. Neoficialūs pokalbiai bus vieši. Europarlamentarai neturi galios patvirtinti ar atmesti į EIVT paskirtus kandidatus.