Kaip rašo www.euinside.eu, gerėjimo apraiškas pastebi ir žinomas EP politikas vokietis Danielis Kohnas Benditas – vienas iš Žaliųjų frakcijos ir Europos laisvojo aljanso pirmininkų. Kartu su Felixu Marquardtu, vadovaujančiu viešųjų ryšių įmonei, jie yra judėjimo „Europeans Now“ iniciatoriai. K. Benditas siūlo naikinti senąją nacionalinių valstybių sistemą ir pereiti prie aukšto lygmens europietiškosios – vienintelio būdo atitikti globalizaciją ir jos pasekmes.

„Leiskime suomiams mus mokyti švietimo, prancūzams – sveikatos priežiūros, vokiečiams – lankstaus įdarbinimo, o švedus – lyčių lygybės“, - savo straipsnyje „Receptas Europai: liaudies valdžia“ rašo D. Kohnas Benditas ir F. Marquardtas, kabėdami apie ateinančių metų EP rinkimus, atskleisiančius labiausiai saugotą politikų paslaptį: tai, kas vertinama kaip vienintelė modernaus valdymo forma – nacionalinės valstybės – greitu metu pavirs pasenusia politine struktūra. Šiandieninės problemos – menki ištekliai, miškų nykimas, chroniškas nedarbas, pasaulinis atšilimas, žuvų rezervo išeikvojimas – reikalauja transnacionalinių sprendimų.

Jei šis logiškas evoliucijos kelias nebus pasirinktas, Europai kyla pavojus atitikti amerikietišką stereotipą: tapti vieta, kur apstu puikių ligoninių, tačiau milijonai žmonių neturi sveikatos draudimo, vieta, turinčia pasaulio pažangiausias technologijas, bet daugybei žmonių jos nepasiekiamos, vieta, turinčia pasaulinio lygmens universitetus, tačiau žmonės apsiriboja pasenusia pasaulėžiūra.

Ar Angelos Merkel perrinkimas trečiai kadencijai ką nors pakeis? Į šį klausimą atsakyti dar per anksti, tačiau, kaip teigia D. Kohnas Benditas ir F. Marquardtas, ES nepasikeis po 2014 m. gegužės mėn. rinkimų, ji gali pasikeisti tik kai politikai, turintys „europietiškos sąžinės“, bus išrinkti į valstybinės administracijos struktūras ir pritars valdžios perdavimui ES institucijoms. „Arba mes suvaldysim visos ES galią ir išteklius, arba globalizacijos tėkmė praeis pro šalį“, - D. Kohnas Benditas ir F. Marquardtas kalbėjo apie pasirinkimą, kuris privalo būti atliktas.

Tačiau tam, kad tai įvyktų, visų pirma turime sulyginti mūsų solidarumo supratimą, kuris, kaip krizė akivaizdžiai parodė, skiriasi dramatiškai. Taip EP kalbėjo Suomijos ministras pirmininkas Jyrki Katainenas. Jis kaip tik ir yra jaunas bei praeities neapkrautas politikas, turintis „europietiškos sąžinės“, pats save įvardinantis „Erasmus kartos atstovu“. Tačiau jis pažymėjo, kad jei gilesnė integracija vyks, ji turi būti teisinga. Tačiau teisinga ne tuo, kad „visiems pagal jų poreikius“, bet tuo, kad „visiems pagal jų nuopelnus“.