Europos lyderiai sutarė, kad paprasto koordinavimo nebepakanka – kad ateityje būtų išvengta bankų krizių, atkurtas pasitikėjmas finansų sistema ir apsaugoti indėlininkai, didesnė priežiūra ir integracija dabar turi būti įgyvendinta ES lygmeniu. Taip gimė Bankų sąjungos idėja.

Pirmiausia apsispręsta dėl bendros bankų priežiūros. Ją nuo 2014 metų pabaigos turėtų pradėti vykdyti Europos Centrinis Bankas (ECB). Sekantis žingsnis turėtų būti bendras bankų pertvarkymo mechanizmas, kuris užtikrintų galimybę pertvarkyti arba uždaryti banką, kuris, nepaisant griežtesnės priežiūros, susidūrė su didelėmis problemomis.

Europos Komisija šią savaitę pristatė projektą, kokiu būdu turėtų būti pertvarkomi arba uždaromi žlungantys bankai. Bendro pertvarkymo mechanizmo esmė yra įkurti agentūrą su sunkumais susiduriantiems bankams pertvarkyti arba uždaryti.

Tokia agentūra turėtų pradėti veikti 2014-2018 metais. Sprendimą dėl probleminio banko likimo priims jos valdyba, kurios sudėtyje bus Europos Komisijos, Europos Centrinio banko ir nacionalinių valdžios institucijų atstovų. Galutinį žodį dėl banko pertvarkymo tars Europos Komisija.

“Mums reikia sistemos, kuri galėtų užtikrinti sprendimus greitai ir efektyviai, išvengiant abejonių dėl įtakos viešiesiems finansams, ir su taisyklėmis, kuris užtikrintų rinkas”, - trečiadienį per spaudos konferenciją sakė už vidaus rinką atsakingas eurokomisaras Michelis Barnier.

Iki 2025 metų turėtų būti įkurtas bendras fondas, kurio lėšų krepšelis siektų 55 mlrd. eurų. Pinigai į jį būtų surenkami iš mokesčių bankams. Jo lėšomis būtų galima baigti probleminio banko pertvarkymą arba uždarymą po to, kai kreditoriai ir akcininkai jau bus padengę dalį nuostolių, rašė “New York Times”.

Sprendimui, kuris palies euro zoną ir kitas šalis, kurios prisijungs prie Europos Centrinio banko priežiūros, dar turės pritarti šalys narės ir Europos Parlamentas.

Bendram pertvarkymo mechanizmui palaikymą yra išsakiusios Italija ir Prancūzija, bet pasiūlymas susidūrė su Vokietijos skepticizmu.

Antradienį Vokietijos finansų ministras Wolfgangas Schaube per susitikimą Briuselyje pareiškė savo kolegoms nuogąstaująs dėl Europos Komisijos pasiūlymo teisinio pagrindo.

“Kol mes negalėsime pakeisti sutarties, mes turėsime laikytis esamo teisinio pagrindo. Priešingu atveju mums nepasiseks, ir mes sukursime naują netikrumą rinkose”, - sakė W. Schaube.

Birželio Europos Vadovų Taryboje ES vadovai iškėlė sau uždavinį susitarti dėl mechanizmo iki 2013 m. pabaigos, tai reiškia per Lietuvos pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai. Ekonomikos ir finansų tarybos (ECOFIN) pirmininkas, Lietuvos finansų ministras Rimantas Šadžius šioje stadijoje nuo komentarų apie bendrą pertvarkymo sistemą susilaiko.

Jeigu sutarimas būtų pasiektas iki metų galo, tada jį būtų galima patvirtinti iki dabartinio Europos Parlamento kadencijos pabaigos 2014 m. Tai suteiktų galimybę jį taikyti nuo 2015 m. sausio mėn. kartu su Bankų gaivinimo ir pertvarkymo direktyva.