Europos Parlamento narys ir Tarptautinės prekybos komisijos viceprezidentas Nikas Jadot teigia, kad labai svarbu suprasti, esmė ne prekybos mokesčiuose.

„Ne, šia prasme ES ir JAV jau pasiekė daug susitarimų dėl liberalizavimo. Šiame etape derybomis planuojama ištobulinti taisykles, kuriomis remiasi prekyba su JAV. Optimizavus jas, mainai su JAV bus produktyvesni ir pelniningesni“, - teigė jis.

Kaip pavyzdį europarlamentaras įvardijo tokius aspektus, kaip gamintojų darbo sąlygos, kurių produkcija patenka į apyvartą, ekologiniai standartai „mėsos“ ir „paukštienos“ skandalų fone. Svarbu detaliai aptarti genetiškai modifikuotos produkcijos normas.

„Tuo pačiu mes kalbėsime apie investuotojų teises, apie įvairius teisinius aspektus. Neslėpsiu, kol kas mes gana skeptiškai nusiteikę, kadangi žinome: JAV – tai tikra „asfaltuota čiuožykla“. Neseniai įvykęs skandalas dėl šnipinėjimo tą įrodo. Jie nori, kad jų ekonominis modelis būtų plačiai taikomas ir pas mus Europoje. O Europa šiandien – pakankamai išbalansuota, nualinta krizės“, - atkreipė dėmesį N. Jadot.

Pasak jo, ES neturi vieningos ekonominės politikos, vienos pramoninės politikos ir Europos Komisija dėl to išlaiko atstumą.

„Aš manau, kad šiandien mes, europiečiai, nepasiruošę produktyviam daugelio sutarties aspektų aptarimui, kadangi mes rizikuojame daugiau prarasti, nei laimėti“, - svarstė jis.