Tokią nuomonę Vilniuje viešinti V.Reding, kuri Europos Komisijoje yra atsakinga už teisingumą ir pagrindines teises, išsakė, paprašyta įvertinti kai kurių Lietuvos politikų iniciatyvas uždrausti "homoseksualizmo propagandą" ir abortus.

"Jūs teisingai sakote, kad tai kai kurių Lietuvos politikų bandymai. Mes turime matyti, ką daro visa šalis", - teigė V.Reding, kuri penktadienį dalyvavo Europos namų atidaryme Vilniuje.

Ji pabrėžė, kad diskriminavimas yra "labai neigiamas" dalykas ne tik žmogiškąja, bet ir teisine prasme.

"Turėtumėte žinoti, kad europinės sutartys šiuo klausimu yra labai aiškios. Jose sakoma, kad žmogus Europoje turi teisę rinktis tokį gyvenimą, kokį nori gyventi, o nediskriminavimas yra vienas iš pagrindinių ES principų. Šis nediskriminavimas taip pat įrašytas į europinius teisės aktus, todėl Europos Sąjunga gali reaguoti, jei šių teisės aktų valstybėse narėse nesilaikoma. Galiu pasakyti, kad ES reaguos, jei vyks kas nors prieštaraujančio sutartims ir europiniams teisės aktams", - kalbėjo eurokomisarė.

M. Schulzas: neturi būti leista atgimti "atpirkimo ožių" politikai

Atidarymo ceremonijoje dalyvavęs Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas savo ruožtu tvirtino, kad Lietuvoje ir visoje Europoje neturėtų būti leista atgimti "atpirkimo ožių" politikai, kai įvairioms mažumoms verčiama kaltė dėl egzistuojančių socialinių ar ekonominių problemų.

"Tai, su kuo mes šiuo metu susiduriame, labai kelia nerimą ir tuo pat metu yra labai įdomu, kadangi kyla rizika, kad pasikartos tai, kas įvyko XX amžiuje, kai visuomenės nevienodumas, ekonominis nuosmukis, nedarbo problemos, atskirties nuo visuomenės ir gerovės jausmas priveda prie požiūrio į mažumas radikalėjimo", - teigė M.Schulzas.

"Turime būti išmintingi, kad neleistume blogoms tendencijoms, "atpirkimo ožių" politikai pasikartoti", - sakė Europos Parlamento vadovas.