Apie 60% prancūzų, daugiau kaip pusė vokiečių, ispanų ir portugalų respondentų sakė, kad euras yra „blogai jų ekonomikai“, anot trečiadienį paskelbtos Jungtinių Valstijų Vokietijos Maršalo fondo atliktos apklausos „Transatlantinės tendencijos“. Tyrimas birželį buvo atliktas 11-oje ES valstybių, iš jų tik Nyderlanduose ir Slovakijoje dauguma gyventojų palankiai vertino eurą.

Apklausa euro zonai nepriklausančiose Europos šalyse parodė, kad 83% britų, 53% lenkų ir 42% bulgarų manė, kad euras pakenktų jų ekonomikai. Tik Rumunijoje 54% gyventojų palaikė bendros valiutos įvedimą.

Apklausa rodo, kad, nors dauguma piliečių ir pritaria buvimui ES sudėtyje, tačiau, jų manymu, su ekonomine krize turėtų susidoroti jų nacionalinės vyriausybės, o ne ES institucijos. Vienintelėje Vokietijoje kiek daugiau nei pusė gyventojų (54%) sutinka, kad ES turėtų turėti pirmenybę ekonominių sprendimų priėmimui. Mažiausiai taip manančių buvo Jungtinėje Karalystėje ir naujosiose šalyse narėse (Bulgarijoje, Slovakijoje, Rumunijoje), kurios paprastai neprieštaraudavo dėl didesnių galių suteikimo Briuseliui. Prancūzijoje abi nuomonės pasiskirstė maždaug po lygiai.

Šie rezultatai gerokai prieštarauja Europos Komisijos neseniai atliktam tyrimui, kuris, anot Briuselio interpretacijos, rodė, kad Europos piliečiai palankiai vertina „Europos ekonominį vadovavimą“.

Apklausos duomenimis, ES piliečių ekonominė situacija per pastaruosius metus pablogėjo – apie 60% žmonių sakėsi asmeniškai pajutę krizę; tai 5% daugiau negu praėjusiais metais. Nyderlanduose krizę pajutusiųjų padaugėjo net dvigubai, tačiau jų dalis vis dar viena mažiausių Europoje ir siekia 40%.
Vis dėlto daugiau negu pusė europiečių mano, kad dėl ekonominių sunkumų šalys turėtų stiprinti Europos Sąjungą ir tarpusavio integraciją. Taip pat, nepaisant dėl krizės taikomų taupymo priemonių, tiek Europoje (72%), tiek JAV (90%) respondentai teigiamai vertina laisvosios rinkos ekonomiką.