„Latvijos prisijungimas prie euro zonos rodo, kad euras išlieka patrauklus ir atviras tiems, kas įvykdo keliamas sąlygas“, - sakė J. M. Barroso bei pridūrė, kad Latvija, kurios ekonomika auga sparčiausiai visoje Europos Sąjungoje (ES), - tai puikus pavyzdys kitoms ES valstybėms narėms.

„Latvijai dar prieš tampant euro zonos nare, šio šalies vykdyta programa daugeliu atžvilgių atitiko euro zonai priklausančių šalių vykdytas programas. Tuo metu buvo reiškiama nemažai kritikos – žmonės kalbėjo, kad to padaryti nepavyks. Pasirodo, pavyko. Dabar jūsų [Latvijos] ekonomika, nepaisant krizės, auga greičiausiai visoje ES, jūs sugebėjote įvykdyti griežčiausius prisijungimo prie euro zonos keliamus reikalavimus. Jūs tapote puikiu pavyzdžiu kitoms ES šalims narėms, įrodančiu, kad yra įmanoma iš krizės išlipti dar stipresniais“, - sakė J. M. Barroso.

Ekonomikos reikalų eurokomisaras Olli Rehnas pritarė J. M. Barroso žodžiams.

„Euro įvedimas Latvijoje tapo sunkaus darbo sudėtingomis sąlygomis rezultatu. Ši patirtis – tai svarbi pamoka šalims, vis dar susiduriančioms su reikšmingais iššūkiais“, - pareiškė O. Rehnas.
Tačiau jis įspėjo, kad Latvijos ekonomikai sparčiai vejantis ekonomiškai stipresnes valstybes, šioje šalyje gali ir toliau kilti kainos, nes įplaukos turi didėti tam, kad jos atitiktų euro zonos vidurkį.

„Nors tai nebūtinai reiškia nuvertėjimą ir kainų konkurencingumo didėjimą, šis procesas turėtų būti valdomas atsargiai tam, kad iš anksto būtų suvaldyta kainų keliama įtampa.“

O. Rehno manymu, jei Latvijai pavyks išvengti kitų sparčiai besivejančių šalių padarytų klaidų, šios šalies produktyvumas augs, taip pat gerės situacija verslo aplinkos ir naujų investicijų srityse.