Šie bandymai sutapo su pranešimų apie tikrus „al-Qaeda“ sąmokslus Britanijoje, Prancūzijoje ir Vokietijoje pasirodymu. Norvegijoje taip pat buvo areštuoti trys vyrai, planavę pasikėsinimus Osle ir Kopenhagoje, praneša „EUobserver“.

Jau penktosios tokios ES pratybos buvo vykdomos rugsėjo 27–29 dienomis. Jų tikslas buvo išbandyti veiksmų koordinaciją reaguojant į kritinę situaciją sveikatos, transporto, pasienio kontrolės, viešosios tvarkos ir visuomenės apsaugos srityse per hipotetinę teroristinę biologinio ginklo ataką Europos futbolo čempionato, kuris 2012 m. vyks Lenkijoje ir Ukrainoje, metu.

ES teigia, kad bandymas buvo „atliktas sėkmingai“ ir kad „išmoktos pasidalijimo informacija ir komunikacijos pamokos leis ateityje patobulinti krizių koordinavimo procedūras“.

Žinia apie pratybas paskelbta praėjus vienai dienai po to, kai JAV ir Europos žvalgybos agentūros antradienį pranešė, kad su „al-Qaeda“ susiję kovotojai iš Pakistano planavo įvykdyti teroristinius išpuolius Jungtinėje Karalystėje, Prancūzijoje ir Vokietijoje.

Hipotetinės atakos buvo sumodeliuotos pagal 2008 m. Mumbajuje, Indijoje, vykusius išpuolius, kai didelė snaiperių grupė išsilaipino laivais keliose skirtingose vietose tuo pačiu metu ir ėmė šaudyti, nužudydami 166 žmones.

Kaip skelbia „The Wall Street Journal“, su teroru kovojantys JAV ir Europos pareigūnai informaciją apie galimus pasikėsinimus renka nuo rugpjūčio mėnesio ir šiuo metu ieško nežinomo amžiaus vyro, vadinamo „mauritanu“, greičiausiai atvykusio iš Šiaurės Afrikos. Manoma, kad ir iš Pakistano gentinių karo vadų kontroliuojamų regionų per Turkiją ir Iraną į Europą yra atvykę keli žvalgai, JAV laikraščiui teigė buvęs kovos su terorizmu organizacijos pareigūnas.

Britų ir vokiečių pareigūnai teigė, kad turima informacija nesuteikia pagrindo oficialiai padidinti terorizmo pavojaus lygį šiose šalyse. Pakistanas taip pat teigė, kad šie pranešimai neturi didelės reikšmės ir kad jais siekiama didinti spaudimą Kabului, kad šis kovotų su islamo ekstremistais Šiaurės Vaziristano provincijoje.

Antradienį Norvegijos policija pranešė, kad du vyrai prisipažino planavę atakas prieš Danijos laikraštį „Jyllands Posten“ bei Kinijos ambasadą Osle. Sulaikytas dar vienas vyras, kaip manoma, taip pat susijęs su planuotais išpuoliais.