Po posėdžio su visų 27 bloko valstybių užsienio reikalų vadovais, Turkijos užsienio reikalų ministras Ahmetas Davutoglu teigė: „Išreiškiau mūsų nepasitenkinimą dėl derybų tempo, aiškiai išreiškiau“.

Dar daugiau, savo nepasitenkinimą jis parodė išvakarėse referendumo dėl daug diskusijų šalyje sukėlusių Konstitucijos pakeitimų, kurios, valdančiosios Teisingumo ir Vystymosi partijos (AK partijos) teigimu, sustiprins Turkijos pozicijas derybose dėl prisijungimo prie ES.

Tačiau, užuot iš karto ėmęsi nuo 2005 m. besitęsiančių vangių derybų, ES pareigūnai pasiūlė vystyti „strateginį dialogą“ dėl svarbiausių pasaulio problemų, tiesiogiai nesusijusių su derybomis dėl prisijungimo prie bloko.
A.Stubbas
Turkija šiandienos pasaulyje turi daugiau įtakos negu bet kuri atskirai paimta ES valstybė

„Turkija niekada nepriims jokio prisijungimo proceso pakaitalo ar alternatyvos“, - teigė A. Davutoglu.

Vis dėlto Europos pasiūlyme pabrėžiamas stiprėjantis Ankaros vaidmuo pasaulio scenoje, ypač kai ji tarpininkauja tokiose kebliose situacijose kaip konfliktas dėl Irano branduolinės programos ar Vidurio Rytų taikos procesas.

„Turkija šiandienos pasaulyje turi daugiau įtakos negu bet kuri atskirai paimta ES valstybė“, - sakė Suomijos užsienio reikalų ministras Aleksandras Stubbas.

Todėl kai kurios šalys bijo, kad lėtėjant santykių su Europa vystymuisi, Turkija gali atsigręžti į rytus – Vidurio Rytų bei Azijos šalis.