„Graikija nebankrutavo. Prieš pusantrų metų mano šalis buvo ties katastrofos riba. Buvo kalbama, kad Graikija išeis iš euro zonos ir tai gali sukelti visos ES griūtį, tačiau tai neišsipildė. Graikija toliau yra ES, Sąjunga toliau egzistuoja ir yra patikima. Mes perėmėme pirmininkavimą ES Tarybai, ir tikiuosi, kad mano šalis taps simboliu, jog Europa siekia pažangos, nuolat dirba ir gali duoti rezultatų“, – Strasbūre kalbėjo A. Samaras.

Savo ruožtu Europos Komisijos (EK) vadovas Jose Manuelis Barroso pasidžiaugė, kad apokaliptiniai scenarijai Graikijai neišsipildė. „Ką matome? Atvyko Graikijos premjeras, jis pasiryžęs dirbti Europai. Visa tai įrodo, kad tie nelaimės pranašai ir gąsdintojai klydo. Graikijos patirtis nuo krizės pradžios mus verčia dirbti dar sunkiau ir siekti pirmininkavimo sėkmės“, – pažymėjo EK vadovas.

Graikijos premjeras tikino taip pat sieksiantis, kad būtų susikalbėjimas tarp ES institucijų. Jo manymu, EP vaidmuo taip pat turėtų būti stiprinamas.

„Išgyvename sunkius laikus, ES labai kentėjo. Praeityje buvo padaryta tam tikrų klaidų, tačiau mes po truputį nugalime krizę, Europa mokosi iš klaidų. Manau, būtent per krizę parodėme, kad ES veikia, gali dirbti išvien. Mes turėtume baigti tuos darbus, kuriuos pradėjome prieš pora metų“, – pažymėjo premjeras.

Anot A. Samaro, nesėkmė yra ne tada, kai nukrenti, bet tuomet, kai negali atsikelti.

„Jei nukrenti ir vėl atsikeli – esi atsparus ir gali aukštai iškelta galva nugalėti problemą. Manau, mano tauta daug ką paaukojo, bet graikai atsistojo ir toliau eina iškėlę galvas. Ji nugalėjo didžiausias problemas, įvykdė finansines korektūras“, – sakė A. Samaras.

Graikijos pirmininkavimo ES Tarybai prioritetai – darbo vietų kūrimas, ekonominė ir socialinė sanglauda bei struktūrinės reformos, tolesnė ES integracija, ekonominės ir pinigų sąjungos sukūrimas, jūrų politika ir ES plėtra.

Graikija ES pirmininkavimo vairą perėmė iš Lietuvos, kuri pirmininkavo pusmetį nuo praėjusių metų liepos. Prezidentė Dalia Grybauskaitė, antradienį Strasbūre pristatydama pirmininkavimo rezultatus, pabrėžė, kad per šešis pirmininkavimo mėnesius Lietuva sėkmingai įveikė jai tekusius išbandymus.