Ateinantį pirmadienį ES užsienio reikalų ministrų susitikime Europos Komisija gali būti įpareigota parengti „veiksmų planą“ dėl bevizio režimo su Moldova, remiantis tokiu planu, jau parengtu Ukrainai.

Moldovoje provakarietiškai koalicinei vyriausybei užėmus buvusios komunistinės vyriausybės vietą, paspartėjo šios šalies derybos dėl stojimo į ES. Tačiau po to prasidėjo parlamentinė krizė, o šį rudenį nepavykus referendumui, kuriuo buvo bandoma įvesti tiesioginius prezidento rinkimus (šiuo metu prezidentą turi rinkti parlamentas, tačiau jau beveik metus deputatams nepavyksta susitarti dėl prezidento kandidatūros), lapkričio mėnesį šalyje vyks pirmalaikiai parlamento rinkimai.

O dėl visuotinio nusivylimo valdančiaisiais ekonominės krizės metu ir provakarietiškosios koalicijos vidinių nesutarimų egzistuoja nemaža tikimybė, kad į politinę sceną vėl grįš komunistai.

Pažangą integracijos į ES procese stabdo ir neišspręstas konfliktas Padniestrės regione, kur Rusija laiko savo, kaip ji vadina, „taikdarių“ dalinius.

Iš kitos pusės, ES vizų politikoje laikosi vadinamojo „regioninio požiūrio“, tai yra, Briuselis stengiasi, kad nė viena iš buvusių sovietinių šalių neišsiveržtų į priekį, nes dėl to galėtų įsižeisti likusios valstybės.