27 ES universitetai ir 32 esantys ES nepriklausančiose valstybėse, įskaitant Šveicariją, Norvegiją ir Rusiją, pagal "The Academic Ranking of World Universities" (ARWU) reitingavimo sistemą, užima 100 geriausių pasaulio universitetų sąrašo viršutines vietas. Šiais metais ES blokas užėmė antrą vietą tarp geriausių pasaulyje vietų mokytis.

JAV pirmauja sąrašo šimtuke užimdama 54 vietas, ir aštuonias dešimtuko vietas. ARWU yra labiausiai gerbiami ir skaidriausi reitingai, kuriuos rengia Šanchajaus Jiao Tong universitetas Kinijoje.

Sąrašo dešimtuke yra tik 2 ES universitetai – Didžiosios Britanijos Kembridžo (5 vieta) ir Oksfordo (10 vieta) universitetai.

Pagal šešių rodiklių reitingą, į kurį įeina universiteto Nobelio premijų laimėtojų ir publikacijų „Nature“ ir „Science“ žurnaluose skaičius, Harvardo Universitetas buvo paskelbtas geriausiu pasaulio universitetu.

JAV akademinis žurnalas „Chronicle of Higher Education“ paskelbė, kad ARWU „yra įtakingiausi tarptautiniai reitingai“.
Po Oksfordo, žemesnėje 21-oje reitingų sąrašo vietoje puikuojasi kitas Londono Universitetas, 39-oje – Franso Pjero ir Marijos Kiuri Universitetas.