Antradienį priimtame teismo sprendime teigiama, kad nors diskriminacija pilietybės pagrindu studentų atžvilgiu prieštarauja ES teisei, ji yra leistina, jei padeda užtikrinti stiprią paramą sveikatos priežiūros tarnyboms, skelbia "EuObserver".

Tai „gali būti pateisinama dėl siekio išlaikyti subalansuotas, aukštos kokybės medicinos paslaugas prieinamas visiems, tiek, kiek tai prisideda prie aukšto sveikatos apsaugos lygio siekimo”, teigiama teismo pranešime.

Teismo sprendimas yra atsakymas į Belgijos nacionaliniame teisme nagrinėjamą bylą, kurioje yra ginčijamas 2006 m. įsakas, ribojantis nuolat šalyje negyvenančių, fizioterapijos ir veterinarijos mokslinių laipsnių siekiančių studentų skaičių Valonijoje, prancūziškai kalbančioje Belgijos dalyje, iki 30 proc.

Kvotos pradėtos taikyti po to, kai Belgijos valdžios atstovai ėmė įrodinėti, kad visuomenės sveikatos apsauga atsidūrė pavojuje, nes rajone nėra užtektinai diplomuotų specialistų belgų. Prieš tai, kai 2006 m. buvo pradėtos taikyti kvotos, apie 75 proc. tokių profesijų studentų buvo nuolat Belgijoje negyvenantys, dažniausiai iš Prancūzijos atvykę asmenys.

Pagal Austrijoje galiojantį įstatymą, 75 proc. vietų medicinos studijose yra skirtos studentams, turintiems Austrijos vidurinių mokyklų baigimo pažymėjimus, 20 proc. - rezervuotos studentams iš kitų ES šalių, o 5 proc. – ES nepriklausančių valstybių studentams.