Kad apsisaugotų nuo daugiausiai iš Belgijos ir Prancūzijos būriais plūstančių turistų, Mastrichto valdžia nusprendė leisti į kavinaites, kuriose parduodama marihuana, tik vietinius olandus.
Mastrichto mero teigimu, parūkyti marihuanos į miestą kasdien atvyksta apie 4 tūkst. turistų, 70 proc. kavinaičių pelno – iš turistų.

2006 m. policija surengė du reidus ir rado kavinėje „Easy Going“ kitų ES šalių piliečių, rūkančių marihuaną. Greitai Mastrichto meras uždarė įstaigą.

Tuomet kavinės savininkas, Oficialios Mastrichto kavinių asociacijos pirmininkas Marcas Josemansas padavė į teismą Nyderlandų valstybės tarybą, nes, jo įsitikinimu, valstybinis potvarkis prieštarauja Europos įstatymais įtvirtintam laisvam prekių, paslaugų ir kapitalo judėjimui ES.

Taryba paprašė Europos Teisingumo Teismo išaiškinti ES įstatymą. Galutinio teismo sprendimo tikimasi šių metų pabaigoje. Visgi teisėjų sprendimas sutampa su generalinių advokatų išvadomis.

Narkotikų prekyba neteisėta

ES teismo generalinio advokato Yve Boto išvadose rašoma, jog narkotikai nėra įprastos prekės, kadangi jie draudžiami įstatymais.

„Narkotikai, taip pat ir kanapės, nėra įprastos prekės, ES (įstatyme) užtikrinama judėjimo laisvė neapima jų prekybos, kadangi jų prekyba yra neteisėta“, – rašoma advokato išvadose.
Tiesa, advokatas teigia, kad narkotikų naudojimą medicinos ar mokslo tikslams apibrėžia šalies vidaus rinkos taisyklės.

Teismo sprendimu, Mastrichto savivalda turi teisę traktuoti narkotikų turizmą kaip „realią ir pakankamai rimtą grėsmę viešajai tvarkai“, taigi draudimas užsieniečiams lankytis (narkotikais prekiaujančiose) kavinaitėse „yra būtina priemonė apsaugoti miesto gyventojus nuo nemalonumų“.
Išvadose įspėjama, kad kas savaitgalį į Olandiją traukiantys parūkyti marihuanos ir išgerti alaus žygeiviai kelia grėsmę ES saugumui.

„Narkotikų turizmas <...> skatina tarptautinę prekybą narkotikais, kursto organizuotą nusikalstamumą ir netgi kelią grėsmę saugumui ES viduje.“