Jos lyčių lygybės penkerių metų strategijoje, įsigaliojusioje antradienį, išvengta ginčytino kvotos nustatymo klausimo, tačiau pastebėta, kad didžiausiose ES kompanijose tik viena iš 10 direktorių tarybų narių yra moteris, kai tuo tarpu jos sudaro beveik pusę tokių firmų eilinių darbuotojų ir daugiau negu pusę universitetų absolventų.

„Anksčiau nebuvau moterų kvotų aukščiausiose verslo pareigose šalininkė, tačiau atsižvelgiant į šioje srityje nevykstančią pažangą, ateityje gali tekti svarstyti, ar imtis iniciatyvos Europos lygiu“, - sakoma išplatintame komisarės pareiškime.

V. Reding ateinantį pavasarį turėtų susitikti su įmonių aukščiausiais vadovais aptarti „apibrėžtos savireguliacijos galimybių“. „Atsižvelgusi į šio dialogo su pramone rezultatus, apsvarstysiu, ar 2012 m. reikės tolesnių iniciatyvų“, - sakė ji.

Ji kaip teigiamą savireguliacijos pavyzdį pateikė Vokietijos telekomunikacijų operatorių „Deutsche Telekom“, kuris kovo mėnesį pareiškė, kad iki 2015 m. 30% padidins vidutinėse ir aukščiausiose pareigose dirbančių moterų skaičių.

2004 m. Norvegija moterų skaičiui įmonių direktorių tarybose įvedė 40% kvotą.

Naujojoje ES lyčių lygybės penkerių metų strategijoje moterys ne tik skatinamos imtis savo verslo ir jam vadovauti, bet ir atkreipiamas dėmesys, kad šiuo metu Europos moterų vidutinis atlyginimas yra 18% mažesnis nei vyrų.