Kaip rašo www.euobserver.com, ginčas kilo dėl 2007 m. Europos Komisijos (EK) nurodymo, kuriuo „Mastercard“ buvo įpareigota sumažinti atsiskaitymo banko kortelėmis mokesčius ES, nes šie yra pernelyg dideli bei neatitinka konkurencijos taisyklių.

„Mastercard“ nesutiko su tokiu sprendimu, kurį 2012 m. priėmė ES Bendrasis Teismas – antrasis pagal reikšmingumą teismas ES.
Tačiau yra didelė tikimybė, kad ši pretenzija gali būti atmesta Liuksemburge įsikūrusiame ES Teisingumo Teisme.

„Manau, kad ES Teisingumo Teismas atmes pagrindinį „Mastercard“ apeliacinį skundą bei priešpriešinius apeliacinius skundus“, - sausio 30 d. paskelbtoje išvadoje teigė generalinis advokatas Paolo Mengozzi.

Nors atsižvelgti į tokias išvadas teisme nėra privaloma, teisėjai dažniausiai jų nevengia.

Mažmenininkams tenka pajausti šių mokesčių naštą, kai atliekami apmokėjimai debetinėmis ir kreditinėmis kortelėmis. Teigiama, kad „Mastercard“ ir „Visa“ naudojasi savo padėtimi rinkoje tam, kad užkrautų per didelius mokesčius, kurie vėliau perkeliami ant vartotojų pečių.

Savo ruožtu, „Mastercard“ atstovai tikina, kad jei toks teismo sprendimas bus patvirtintas, tai smogs per vartotojų pinigines.
„Praktinė patirtis tokiose šalyse kaip Ispanija, Australija ir JAV rodo, kad atsiskaitymo banko kortelėmis mokesčio apribojimas perkelia atliekamų operacijų išlaidas nuo mažmenininkų ant vartotojų pečių“, - teigė „Mastercard“ prezidentas Javieras Perezas. „Mokesčių suvienodinimo modelio taikymas visoje ES reikš vartotojų patiriamų išlaidų padidinimą“, - pridūrė jis.

ES apmokėjimų rinkos, kurioje dominuoja „Mastercard“ ir „Visa Europe“, vertė – 130 mlrd. eurų (beveik 449 mlrd. litų) per metus, o tai sudaro 1 proc. ES BVP.

Tačiau įstatymų leidėjai jau ne vienerius metus mėgina apriboti šiuos mokesčius.

2013 m. liepos mėn. už vidaus rinką atsakingas eurokomisaras Michelis Barnier atskleidė planus perrašyti ES Mokėjimo paslaugų direktyvą tam, kad mokesčiai, taikomi atsiskaitymams banko kortelėmis, būtų apriboti iki 0,2 proc., atsiskaitant debetinėmis kortelėmis, ir 0,3 proc., atsiskaitant kreditinėmis kortelėmis. Šiuo metu taikomi mokesčiai svyruoja nuo 0,2 proc. Danijoje ir Nyderlanduose iki daugiau nei 1 proc. Vokietijoje, Vengrijoje ir Lenkijoje.

EK planas, kuris skirtas atsiskaitymų banko kortelėmis mokesčių sumažinimui 6 mlrd. eurų (20,72 mlrd. litų) per metus, taip pat apima nuostatas apmokėjimo kortelių sistemų bei įmonių, kurios atlieka piniginius pervedimus, atskyrimui. Šis žingsnis, kaip tikimasi, padidins konkurencingumą.

Europos Parlamento (EP) nariai dėl šio įstatymo projekto turėtų balsuoti šių metų vasario mėn., o sutarimo su ministrais pasiekimui tokiu atveju liks vos du mėnesiai.