Ministrai pasirašys bendrą deklaraciją, kurioje įsipareigos remti „priemones ir iniciatyvas, skatinančias turizmo sezono išplėtimą“, teigiama dokumento projekte.

Dokumentas turi būti priimtas Madride per pirmąjį ES turizmo ministrų susitikimą nuo to laiko, kai praėjusiais metais įsigalėjus Lisabonos sutarčiai, turizmo sektorius buvo įtrauktas į ES kompetencijos sritį.

Šia iniciatyva siekiama „kovoti su turizmo sezoniškumu ir darbo vietų išsaugojimu ne sezono metu“. Dauguma ES turizmo srities darbuotojų (kurių yra beveik 10 mln.) paprastai dirba tik tam tikru metų laiku, ir jų darbo grafikas labai priklauso nuo oro sąlygų ir valstybinių švenčių.

„Sezoniškumas yra labai svarbus veiksnys, vertinant turizmo konkurencingumą. Šiame kontekste planuoju skatinti konkrečias iniciatyvas, kad sezono įkarštis būtų kiek įmanoma pailgintas“, –Europos komisijos viceprezidentas, atsakingas už pramonę, Antonio Tajani pareiškė trečiadienį turizmo forume Madride, į kurį prieš ministrų susitikimą susirinko pagrindiniai turizmo sektoriaus tarpininkai.

Turistų mainų programa

Viena iš iniciatyvų – pradėti ERASMUS tipo programą turistams, įkvėptą sėkmingos ES studentų mainų programos.

„Jauniems žmonėms, pagyvenusiems žmonėms, kuriems daugiau nei 65 m., bei žmonėms, gaunantiems mažas pajamas, bus skiriama finansinė parama atostogoms ne sezono metu“, – paaiškino už šį klausimą atsakingas Komisijos pareigūnas.

Šiaurės Europos gyventojai žiemą galėtų vykti į Pietų Europą, o Viduržemio jūros regiono gyventojai karščiausiais metų mėnesiais galėtų vykti į Šiaurės Europą, teigiama planuose.

Šią idėją įkvėpė Ispanijos projektas, kuris padėjo pagerinti turizmo situaciją ne sezono metu, kai buvo pradėta taikyti tarpregioninius mainus. Ispanija šiuo metu yra ES turizmo sektoriaus lyderė.

Dokumento projekte taip pat numatyta, kad ministrai ketina pailginti turizmo sezoną skatindami keliones ir turistų mainus ne sezono metu.