Tačiau prieš keliaudamas į užsienį, kaip rašo www.euronews.com, pacientas turi gauti leidimą savoje šalyje, ar jam reikalinga lova ligoninėje, specialios ar brangiai kainuojančios procedūros, bei tuo atveju, jei jo atvejis sudėtingas ar specifinis.

Pacientui gali būti nurodyta, kad jis per tinkamą laiko tarpą gali gauti kokybišką pagalbą ir savojoje šalyje. ES sveikatos reikalų komisaras Tony Borgas žada individualų požiūrį: „Gyventojas gali užginčyti savo šalies valdžios sprendimą jei mano, kad jo prašymas dėl gydymo užsienyje nebuvo patenkintas be pagrindo.“

Kiekviena ES valstybė narė privalo informuoti savo piliečius dėl medicininių paslaugų gavimo galimybių užsienyje bei išlaidų padengimo. Europos Parlamento (EP) narė Francoise Grossetete pažymi, kad gydymo kaina kiekvienam išliks tokia pati: „Nacionalinė sveikatos apsaugos tarnyba padengs tokią pačią dalį išlaidų užsienyje, kokią būtų padengusi Jūsų šalyje.“

Europos pacientų forumo, ginančio ligonių teises, atstovė Kaisa Immonen Charalambous abejoja, ar naujosios taisyklės bus palankios visiems europiečiams.

„Pacientų bus prašoma mokėti į priekį, žadant, kad gydymas bus kompensuojamas ateityje“, - teigė K. Immonen Charalambous. „Tai gali tapti kliūtimi tiems, kad reikia medicininės pagalbos užsienyje“, - pridūrė ji.

Šiuo metu bendri ES gydymo įstaigų pasiskirstymai sudaro vos 1 proc. visų lėšų, skiriamų sveikatos apsaugai. Operuoti užsienyje paprastai tenka atvykusius į komandiruotę ar besiilsinčius asmenis.

Geriausios ES klinikos bijo, kad į jas dabar ims plūsti užsieniečiai, norintys pagerinti savo sveikatos būklę ir nepatenkinti savo gydytojais. Briuselis jau paruošė priemones prieš tokį „ligoninių turizmą“.