Šis susitikimas vyksta po to, kai intervenciją palaikančios valstybės susidūrė su Rusijos ir Kinijos priešiškumu didžiojo dvidešimtuko (G20) viršūnių susitikimo metu rugsėjo 5 d.

Kaip rašo „Euobserver“, Prancūzijos prezidentas Francois Hollande’as pasakė Rusijoje, kad „iš tiesų labai svarbu, jog čia susirinkę europiečiai laikosi vieningos nuomonės“, kalbėdamas apie Sankt Peterburge padarytą pareiškimą, kuriuo Sirijos lyderis Basharas al Assadas kaltinamas cheminių ginklų panaudojimu rugpjūčio 21 d.
D. Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas patikino turintis naujų įrodymų, patvirtinančių, kad sarino dujos buvo panaudotos.

Tačiau Italijos ministras pirmininkas Enrico Letta pažymėjo, kad Italija nedalyvaus kariniuose veiksmuose be Jungtinių Tautų (JT) išduoto mandato. Po G20 dalyvių vakarienės, E. Letta patvirtino, kad „vakarinė sesija (...) patvirtino nuomonių išsiskyrimą dėl Sirijos.“

Į prieš B. al Assadą nukreiptą karinę koaliciją įeina Australija, Prancūzija, Turkija ir JAV.

JAV vis dar reikia Kongreso patvirtinimo, o Prancūzija galimai balsuos Nacionalinėje asamblėjoje, tačiau ES šaltinis patikino, kad „tikimasi greitai prasidėsiančių fejerverkų.“

D. Britanijos opozicija blokavo JK dalyvavimą karinėje intervencijoje.

Tačiau D. Britanijos užsienio reikalų ministras Williamas Hague’as mėgins gauti politinį palaikymą kariniams veiksmams tarp ES kolegų Lietuvoje.

Vokietija taip pat pasakė nedalyvausianti operacijoje dėl karinių pajėgų trūkumo.

Tačiau Prancūzija teigia, kad Vokietijos žvalgybos atskleista informacija, leidžianti B. al Assadą apkaltinti dėl atakos, rodo, kad Berlynas laikosi tos pačios nuomonės.

ES pakvietė JAV valstybės sekretorių Johną Kerry į Vilnių, kur bus kalbama apie Siriją, Egiptą ir Artimųjų Rytų taikos procesą prieš Sirijos cheminę krizę.

Intervenciją palaikančios valstybės tikisi, kad ši žinia padės patraukti mažesnes, JAV draugiškas ES šalis nares savo pusėn.
Kaip ir Italija, Nyderlandai išreiškė nuomonę, kad neturėtų būti imtasi karinių veiksmų be JT suteikto mandato, tačiau didžioji ES dalis kol kas tyli šiuo klausimu.

ES šaltinio teigimu, „kai kurios ES valstybės narės labai jautriai reaguoja į tai, ką JAV ketina pasakyti.“

„Būtų nepaprastai naudinga, jei ES šalys narės po karinių veiksmų, jei vis dėlto jie bus panaudoti, vieningai paremtų tai, kas atlikta. Tačiau negalima paprašyti žmonių iš anksto pasirašyti tuščią čekį.“