„Alpha Research“ įmonės šių metų balandžio mėn. pabaigoje atlikta apklausa parodė Bulgarijos ir Rusijos draugiškų santykių pavasarį.

Kaip rašo „Euractiv“, nemažai šios valstybės gyventojų remia su Rusija glaudžius santykius palaikančias politines partijas: 38 proc. respondentų išreiškė paramą nacionalistų partijai „Ataka“, 34 proc. patikino remiantys Bulgarijos Socialistų partiją, o naujai susikūrusią kairiųjų politinių pažiūrų partiją ABV, kuriai vadovauja buvęs Bulgarijos prezidentas Georgijus Parvanovas, remia 34 proc. Bulgarijos gyventojų.

Maža to, spektro dešinėje esančias partijas remiantys Bulgarijos gyventojai taip pat simpatizuoja V. Putino Eurazijos projektui. To paties viešosios nuomonės tyrimo duomenimis, 15 proc. centro dešiniųjų politinių pažiūrų Reformistų bloką, kuris vertinamas kaip provakarietiškas idėjas deklaruojantis politinis susivienijimas, palaikančių Bulgarijos gyventojų taip pat remia Eurazijos sąjungą.

„Atmeskime visas iliuzijas – tai susiję ne tik su prorusiškais vertinimais Bulgarijoje ar meile Rusijos kultūrai, gamtai ir kalbai, tačiau taip pat ir antieuropietiško politinio bloko susiformavimu, kuris ateinančiais metais tik stiprės“, - patikino Boryana Dimidova iš „Alpha Research“.

Dauguma bulgarų yra proeuropietiški, nes ES institucijomis pasitiki labiau nei savo valstybe. Naujausias „Eurobarometro“ atliktas viešosios nuomonės tyrimas parodė, kad Bulgarija patenka tarp valstybių, kuriose į ES ateitį žvelgiama pozityviausiai. 61 proc. bulgarų teigiamai vertina ES ateitį, tuo tarpu 27 proc. šios šalies gyventojų – neigiamai. Vidutiniškai ES šalyse narėse 53 proc.

gyventojų linkę teigiamai vertinti ES ateitį, o 40 proc. – neigiamai.
Tačiau vis dėlto didelė dalis bulgarų puoselėja simpatiją Rusijai.

Nevertėtų pamiršti, kad Rusijos imperija kovojo Rusijos ir Turkijos kare 1877–1787 m., o tai išvadavo Bulgariją iš penkis šimtmečius trukusios Osmanų imperijos priespaudos. Be to, daugybė bulgarų kalba rusiškai ir puikiai supranta šią kalbą.

Be to, Rusijos skleidžiama propaganda Bulgarijoje sulaukia stipraus rezonanso, o daugybė Bulgarijos žiniasklaidos priemonių atvirai reiškia paramą V. Putinui Ukrainos krizės kontekste.

Rusijos įmonės – didžiausios investuotojos Bulgarijoje. Rusijos naftos milžinei „Lukoil“ priklauso vienintelė Bulgarijos naftos perdirbimo įmonė, kuri pritaikyta perdirbti tik Rusijos tiekiamą žaliavą. Rusijos gamtinių dujų gigantė „Gazprom“ planuoja Bulgarijos teritorijoje tiesti dujotiekį „Južnij potok“ – šio projekto įgyvendinimas prasidės jau šių metų birželio mėn. Taip pat deramasi ir dėl kitų energetikos projektų, tarp kurių ir Rusijos atominės elektrinės statybos Belenėje.