Reaguodamas į šiuos ketinimus už muitų sąjungą atsakingas EK narys Algirdas Šemeta vakar kreipėsi į Rusijos Federalinės muitinės tarnybos (FMT) vadovą Andrejų Belianinovą.

Nauju FMT vadovo potvarkiu, prekėms, pagal TIR konvencijos procedūrą gabenamoms per Rusijos teritoriją, prie esamos TIR knygelės būtų taikomas reikalavimas suteikti ir papildomą finansinę garantiją ar krovinio palydą.

A. Belianinovui adresuotame laiške A. Šemeta išreiškia didžiulį susirūpinimą vienpusišku Rusijos Federacijos sprendimu įvesti papildomus reikalavimus vežėjams.

A. Šemeta perspėja, kad tokioms FMT taisyklėms įsigaliojus, dėl papildomos naštos vežėjams ir muitinėms, gali rimtai sutrikti ES-Rusijos prekybos srautai. Tokios priemonės galimai pažeistų TIR konvenciją, kuri nare tarp kitų 50 šalių yra ir Rusija.

“Primygtinai kviečiu jus persvarstyti paskelbto sprendimo įgyvendinimą ir pradėti deramas konsultacijas šiuo klausimu, kaip to reikalauja TIR konvencija”, - sakoma Rusijos muitinės vadovui adresuotame EK nario Algirdo Šemetos laiške.

1975 m. Muitinės konvencija dėl tarptautinio krovinių gabenimo su TIR knygelėmis (TIR konvencija) supaprastina administracinius formalumus tarptautinio kelių transporto srityje, ypač pasienyje, bei numato, kad kroviniai, gabenami pagal šios konvencijos procedūrą, šalių pasienio muitinėse en route nėra apmokestinami importo ir eksporto muitais ir mokesčiais arba užstatu. TIR knygelė laikoma garantija, kad supaprastintomis muitinės procedūromis nebus piktnaudžiaujama.