Ateinančią savaitę įvyksiančio Rytų partnerystės viršūnių susitikimo metu Vilniuje bus siekiama progreso dėl daug ginčų sukėlusiu asociacijos sutarčių tarp ES ir visos eilės Rytų Europos valstybių, taip pat bus siekiama padidinti laisvosios prekybos zoną per gilios ir visapusiškos laisvosios prekybos sutartį bei vizų išdavimo liberalizavimą su kai kuriomis Rytų partnerystės valstybėmis.

Tačiau aršiausias ginčų klausimas, be jokios abejonės, tai Ukraina, kuri galės pasirašyti Asociacijos sutartį, jei įvykdys visus iškeltus reikalavimus. Kaip rašo „Euractiv“, daugiausiai dėmesio sulaukusi sąlyga – Ukraina turi priimti įstatymą, leisiantį įkalintai buvusiai Ukrainos ministrei pirmininkei Julijai Tymošenko išvykti gydytis į užsienį.

Lapkričio 19 d. Ukrainos parlamentas atidėjo debatus dėl šio klausimo, nes valdančiajai partijai ir opozicijai nepavyko susitarti dėl įstatymo projekto. Antrasis mėginimas priimti šį įstatymą įvyks lapkričio 21 d.

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius teigia norintis sudaryti Asociacijos sutartį su ES, tačiau jis nenori, kad J. Tymošenko grįžtų į politinę areną iki 2015 m. įvyksiančių prezidentinių rinkimų. Atlikdamas tarpininko vaidmenį ieškant sprendimo, ES plėtros ir kaimynystės politikos komisaras Štefanas Fule buvo susitikęs su V. Janukovyčiumi lapkričio 19 d.

Ne vieną šimtmetį Prancūzija palaikė gerus santykius su Rusija, netgi Šaltojo karo metais Paryžius ir Maskva sugebėjo išsaugoti dialogą. Pripažįstama, kad dabartinė Rusijos valdžia siunčia Paryžiui žinią, jog ši nėra patenkinta tuo, kaip ES kaimynystės politika plečiasi Rusijos tradicinių įtakos sferų sąskaita.

Rusijos spaudimas

Lapkričio 19 d. Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas apkaltino ES dėl „gėdingo“ spaudimo, daromo Ukrainai bei kitoms Rytų partnerystės šalims.

Tačiau ES nuomone, Rusija pati daro spaudimą šioms valstybėms. Rusija jau išleido 300 mln. eurų (daugiau nei 1 mlrd. litų) kampanijai prieš Ukrainos Asociacijos sutartį bei despotiškai prorusiškai propagandai, kuri pastebima Ukrainos žiniasklaidoje.

„Tiesa, kad Rusija yra sudėtingas partneris, tokia ta Rusija“, - sakė Paulas Levy iš Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos, mėgindamas sumažinti įtampą dėl Asociacijos sutarties pasirašymo, kuri apibūdinama labiau kaip prekybinis susitarimas nei geopolitinis sandoris.

Tačiau Rusija vertina šią situaciją kitaip. Maskva įsitikinusi, kad ES žaidžia žaidimą, kur gali būti tik vienas laimėtojas, ir nenori pasirodyti pralaimėtoja, net jei derybos su Rytų partnerystės šalimis neskirtos šių šalių pilnavertiškai integracijai ir stojimui į ES. Ši iniciatyva labai apdairiai sudaryta tokiu būdu, kad būtų siūloma partnerystė, tačiau būtų išvengta kalbų dėl stojimo į ES.

„Rusijos logika tokia: jūs bandote iš manęs jas [šalis] paimti, aš jas išlaikysiu“, - pridūrė ES atstovas. „Tai nėra teisinga“, - pridūrė jis.