Kaip rašo www.euobserver.com, remiantis ES vidaus dokumentu – pasienio apsaugos misijos „Eubam Libya“ planu – pagrindinis šio plano tikslas – sukurti operatyvinį Libijos Pasienio apsaugos bei Jūros pakrantės apsaugos lygmenį.

Abu šie daliniai priklauso Libijos gynybos ministerijai.

Pasienio apsaugą sudaro 9 000 karių, atsakingų už sausumos sienas, kurie paklūsta Libijos kariuomenės štabo vadui. Jūros pakrantės apsaugos pajėgas sudaro 6 500 karių, saugančių jūrinį pasienį, šiam padaliniui taip pat vadovauja štabo vadas.

„Eubam“ plano nevienareikšmiškumas taip atsispindi ir ES sutartyse su Libijos žvalgybos tarnyba. ES dokumente teigiama, kad „Libijos žvalgybos tarnybos vadovas pasiruošęs palaikyti ryšį su būsima (...) misija“.

„Eubam“ planas žiniasklaidos pranešimuose pristatomas šiek tiek kitaip, akcentuojant pastarojo civilinę paskirtį, o pagrindiniu tikslu įvardijamas pasienio kontrolės strategijos sudarymas.

ES užsienio reikalų tarnybos atstovo Michaelio Manno teigimu, šio plano esmė – remti su pasienio valdymu susijusias tarnybas bei teikti patarimus ir paramą su pasienio apsaugos valdymu susijusių klausimų sprendimui, o ne vykdyti karines užduotis.

M. Mannas pažymėjo, jog Libijai ypatingai „reikia civilinės, o ne karinės misijos paramos, nepriklausomai nuo vidinių organizacinių planų.“