Kraštutiniais dešiniaisiais/kairiaisiais, islamistais, nacionalistais ir anti-globalistais” vadinami politiniai aktyvistai ateityje gali pasijusti stebimi, valstybių narių policijos pareigūnams ir saugumo tarnyboms taikant naują ES „informacijos rinkimo priemonę.

70 klausimų „priemonė”, apimanti ideologijas, platinimo šaltinius, asmeninio ir profesinio pobūdžio informaciją apie „agentus”, padės policijos ir saugumo pareigūnams visoje ES rinkti palyginamą informaciją, kurią vėliau bus galima suvesti į vieną duomenų bazę.

Nors gairės nėra teisiškai privalomos, jos gali įteisinti policijos bendradarbiavimą ir naują praktiką tarp valstybių narių. Praėjusį mėnesį pilietinių teisių gynimo organizacija „Statewatch“ paskelbė ES ministrų balandžio mėn. patvirtintas gaires.

Renkamos informacijos apimtis yra labai plati ir „lanksti”. Valstybės narės ir ES institucijos yra „skatinamos ir joms patariama kuo geriau išnaudoti joms suteikiamą informacijos rinkimo priemonę, ją keičiant ir pritaikant prie savo konkrečių reikalavimų, kaip joms atrodo tinkama”, teigiama vidiniame ES dokumente.

EP nariai, užsiimantys teisingumo ir vidaus reikalais, pasipiktino šia priemone, kurios atžvilgiu nenumatyta jokia parlamentinė kontrolė.

„Visa tai yra neįtikėtinai miglota. Pavojus yra, kad tai išplečia tinklą per daug plačiai, užuot rinkus tikslinę informaciją apie žmones, kurie tikrai tampa teroristine grėsme”, - teigė EP narė, britų Liberalų partijos narė Sarah Ludford, telefonu duodama interviu tinklalapiui. S. Ludford formaliai paprašė Tarybos paaiškinti šį sprendimą.

„Tokio pobūdžio „minkštasis” įstatymas nelabai veikia. Jei jie būtų norėję padaryti tikrai kažką rimto, tuomet jie būtų sugalvoję teisinį ES instrumentą ir pateikę jį bendram Europos Parlamento sprendimui”, - teigė europarlamentarė.

Anot S. Ludford, pagrindinis šio instrumento trūkumas yra tas, kad, kalbėdamas apie „radikalizaciją”, užuot kalbėjęs apie terorizmą, jis priskiria politinius aktyvistus ir disidentus tai pačiai grupei.

„Būti radikalu yra ne tas pats, kas būti teroristu. Pavyzdžiui, aš esu radikalė dėl informacijos apsaugos, - teigė S. Ludford. – Demokratinė visuomenė nefunkcionuotų be disidentų. Mes sugriovėme komunizmą ir fašizmą ne tam, kad pradėtume įtarinėti žmones, kurių pažiūros skiriasi nuo įsigalėjusių pažiūrų”.