Kaip pranešama „Die Welt“ interneto svetainėje, šiam tikslui įgyvendinti H. Van Rompuy siūlo sukurti bendrą Europos ekonominę vyriausybę. Jo nuomone, tokią struktūrą sukurti būtų galima euro zonos ribose aukščiausiame – valstybių vadovų ir vyriausybių – lygyje. Tokios vyriausybės veiklą kontroliuoti galėtų dabartinis euro zonos sekretoriatas, pertvarkytas į Europos Tarybos sekretoriatą.

Vokietija ir Prancūzija – už

Agentūra „Reuters“ primena, kad ekonominės vyriausybės suformavimo koncepcija buvo pateikta jau seniai, tačiau dėl jos kilo nesutarimų, ypač tarp Prancūzijos ir Vokietijos. Paryžius pageidavo sukurti struktūrą, kuri galėtų tapti atsvara Europos centriniam bankui (ECB). Berlynas buvo prieš šią mintį, argumentuodamas, kad tokiu atveju kils grėsmė ECB nepriklausomybei.

Šių metų vasarį Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarcozy ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel sutarė, kad bendros vyriausybės funkcijas galėtų prisiimti valstybių ir vyriausybių vadovai – tačiau ne vien euro zonos, bet visų 27 šalių narių.

J.M. Barroso nemato būtinybės

Tuo metu Europos Komisijos vadovas Jose Manuelis Barroso nemato būtinybės kurti naujas institucijas, skirtas užtikrinti biudžeto disciplinos laikymąsi. Egzistuojančios struktūros jau šiandien turi visas galimybes tinkamai koordinuoti ekonominę ir finansinę politiką. „Kai kurios idėjos atrodo patraukliai, tačiau iš tiesų tik sukuria painiavą“, - pareiškė J. M. Barroso. Stebėtojai pažymi, kad kol kas neaišku, ar Komisijos vadovas turėjo galvoje pasiūlymą kurti bendrą vyriausybę, ar Vokietijos idėją įsteigti nepriklausomą ekspertų tarybą, kuri sustiprintų nacionalinių biudžetų kontrolę.