Hermanas Van Rompuy yra pirmasis visavertis, nuolatinis Europos Tarybos pirmininkas, išrinktas dviejų su puse metų terminui su teise būti perrinktam dar vienai kadencijai.

Trečiadienį jis Briuselyje pristatė 46 puslapių leidinį „Europos taryba 2010 metais“, kuriame aprašo savo praėjusių metų darbus, pavadindamas pastaruosius 12 mėnesių „įvykių pilnais metais“.
Ši nauja pareigybė buvo įvesta Lisabonos sutartimi, tikintis, kad ES darbas taps nuoseklesnis ir atsiras jo tęstinumas. H. Van Rompuy teigė: „Pirmieji metai įrodė, kad tai buvo vertinga idėja“.

Jo teigimu, nesuderinamumo tarp naujųjų Lisabonos sutartimi sukurtų postų prognozės nepasitvirtino, jis, esą, su ES užsienio reikalų vadove Catherine Ashton, Europos Komisijos pirmininku José Manueliu Barroso ir Parlamento pirmininku Jerzy Buzeku palaikąs „gerus asmeninius santykius“.
„Tam tikrose Briuselio grupėse buvo kalbama, kad naujasis Europos tarybos vaidmuo padidino nacionalinių vyriausybių įtaką ES institucijų sąskaita, šitaip neva susilpnindamas ES efektyvumą ir demokratinį pagrįstumą. Tai keista dėl daugelio priežasčių. Europos taryba dabar yra integruota oficialios sistemos dalis, besilaikanti jos bendradarbiavimo tarpusavyje principų“, - sakė H. Van Rompuy.

Kalbėdamas apie ateinančius metus, jis teigia, jog vasario 4 d. vyksiančiame ES viršūnių ir valstybių vadovų susitikime bus koncentruojamasi į inovacijas ir energetiką.

„Šios temos susijusios su didžiausiais mūsų laikmečio iššūkiais: patraukliomis darbo vietomis, sveika senatve, žalia ir mažai anglies dvideginio išmetančia ekonomika bei saugiu energijos tiekimu“.

„Neįmanoma numatyti atskirų įvykių, neįtrauktų į mūsų ekonominę darbotvarkę“, - pridūrė jis. - „Todėl 2011 m. ES būtinai teks parodyti, jog Lisabonos (sutarties - DELFI) sukurta struktūra sustiprino vieną esminę politinę savybę: mūsų gebėjimą susidoroti su netikėtumais“.