"Manau, kad reikia labai aiškiai pasakyti rusams, kad kai užsipuoli vieną valstybę narę, užsipuoli ES", - sakė K. de Guchtas kalbėdamas Europos Parlamente antradienio vakarą.

Europos komisaras pažymėjo, kad šiuo metu tikrinama, ar prieš Lietuvos vežėjus nukreipti veiksmai atitinka Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) taisykles, ypač XI straipsnį dėl muitų tarifų ir prekybos priemonių suderinamumo.

EK tikisi daugiau informacijos iš Lietuvos institucijų apie taikomas muitinės kontrolės priemones bei apie jų taikymų motyvus.

"Be to, šie klausimai bus įtraukti į ES darbotvarkę kitoje PPO Prekių ir prekybos darbotvarkėje, kuri vyks spalio 18 dieną Ženevoje, kaip potencialūs PPO taisyklių pažeidimai. Iki tol tai taip pat bus techniniu lygiu aptarta tarp Europos Komisijos ir Rusijos kolegų. Dar vienas svarbus elementas šiai priemonei sureguliuoti būtų politinių aspektų įvertinimas ir atitinkama reakcija", - sakė K. de Guchtas.

Sugriežtintas kontrolės priemones Lietuvos vežėjams Rusija pradėjo taikyti rugsėjo 12 dieną, rugsėjo 18 dieną K. de Guchtas kartu su už muitus atsakingu Europos Komisijos nariu Algirdu Šemeta nusiuntė Rusijos ekonominės plėtros ministrui Aleksejui Uljukajevui ir Federacijos muitinės tarnybos vadovui Andrejui Beljaninovui laišką, kuriame išreiškė susirūpinimą dėl pradėtų taikyti priemonių ekonominio ir teisinio pagrįstumo, paprašė paaiškinti motyvus ir paragino jas atšaukti.

Iki antradienio vakaro, anot K. de Guchto, Rusija nepateikė sugriežtintos muitinės kontrolės priežasčių paaiškinimo.

Kalbėdamas apie draudimus Lietuvos pieno produktams, K. de Guchtas pažymėjo, kad Lietuva pasitiki jų saugumu, ir tai, kad ES maisto saugos sistema užtikrina kokybišką vartotojų apsaugą.

Pasak eurokomisaro, EK kreipėsi į Rusijos administraciją ir išreiškė susirūpinimą dėl Lietuvos pieno produktų importo.

"ES ir Rusijos sanitarijos standartai kai kuriais atvejais skiriasi. Kai kuriais atvejais ES mato, kad kai kurie Rusijos standartai yra be pagrindo griežti, ir moksliškai negalima įrodyti, kad jie yra reikalingi vartotojų sveikatos apsaugai užtikrinti", - sakė K. de Guchtas.

Dėl to EK kreipėsi į Rusijos administraciją, kad būtų imtasi proporcingų veiksmų užtikrinant Federacijos sanitarinių standartu tinkamą taikymą iš Lietuvos įvežamiems produktams. "Dėl sanitarinių priežasčių taikomos priemonės turi būti pagrįstos atitinkamai pasveriant riziką", - akcentavo K. de Guchtas.

Eurokomisaras pažymėjo, kad Rusijos sanitariniai ir fitosanitariniai apribojimai ES valstybėms narėms jau yra taikomi ilgiau kaip vienus metus. "EK ir toliau stengsis apginti Europos eksportuotojus ir rūpinsis, kad Rusija laikytųsi įsipareigojimų, prisiimtų įstojus į PPO. Gavę daugiau informacijos ir sekdami tolesnius įvykius, mes rekomenduosime EK imtis atitinkamų veiksmų , atitinkančių PPO bendrojo susitarimo dėl prekybos reikalavimus", - sakė K. de Guchtas.