Patirtis rodo, kad atsekamumas padeda užtikrinti patį aukščiausią maisto saugumo ir higienos lygį, rašoma pranešime spaudai. Jis sumažina ES prisiimtą riziką kovojant su rimtomis gyvulių ligomis, tokiomis kaip kempinligė, snukio ir nagų liga ar klasikinis kiaulių maras, o jei šios ligos pasireiškia – padeda užtikrinti, kad su jomis būtų kovojama greitai ir veiksmingai, juolab, kad proveržio vietą galima nustatyti gana greitai.

Be to, atsekamumas užtikrina maisto kokybę, kadangi garantuoja, pavyzdžiui, specialių konkretaus regiono produktų kilmę. Klientas žino, kad jo feta sūris tikrai iš Graikijos, Iberico kumpis atvežtas iš Ispanijos, „Airiška jautiena“ – iš Airijos, o Parmezano sūris – iš Italijos.

Atsekamumas taip pat gali būti nukreiptas į etinius elementus užtikrinant, kad, pavyzdžiui, tik ekologiškame ūkyje pagaminti maisto produktai būtų paženklinti etikete „ekologiškas“.