„Eulex“ vyriausioji prokurorė Isabelle Arnal ir Kosovo prokuroro pavaduotoja Sevdije Morina gruodžio 18 d. Tiranoje susitiko su kolegomis iš Albanijos, siekdamos užtikrinti pastarosios valdžios institucijų bendradarbiavimą tiriant kaltinimus.

„Tai pirmasis tokio tipo susitikimas ir dar per anksti teigti, ar Tirana pasirengus mums pagelbėti“, - trečiadienį ryte naujienų portalui sakė „Eulex“ atstovė.

Šveicarijos politikas Dickas Marty gruodį Europos Vadovų Tarybai pateikė ataskaitą, pagrįstą dvejus metus trukusiu tyrimu, kurio metu pastarasis lankėsi Belgrade, Prištinoje ir Tiranoje ir apklausė teisminių institucijų valdžios organus, nevyriausybinių organizacijų, tarptautinių institucijų ir JAV žvalgybos tarnybos vadovus.

Ataskaitoje minima, kad H. Thaci ryšiai su organizuotu nusikalstamumu prasidėjo 1998 m., kuomet jam ištikima Drenica grupuotė rėmė Kosovo išlaisvinimo armiją ir buvo susijusi su Kosovo-
Albanijos nusikalstamomis bendrovėmis regione.

„Eulex“ prieš tris savaites D.Marty nusiuntė laišką, kuriame paprašė politiko pateikti tvirtus H.Thaci kaltės įrodymus. „Žinome, kad laiškas adresatą pasiekė, tačiau neturime duomenų apie tai, ką jis ketina atsakyti“, - sakė atstovė.

Pats D.Marty antradienį nutraukė ilgą tylą ir davė du interviu albanų naujienų agentūroms.

„Žinau, kad tiesos paieškos gali būti skausmingos, tačiau niekada neturėjau ketinimų kritikuoti ar kaltinti bendruomenę. Kas liečia Kosovo nepriklausomybės klausimą – niekada jos neneigiau. Ją kritikavau iš teisinės perspektyvos... Tai, kaip nepriklausomybė buvo paskelbta, buvo ne visai teisinga“, - Šveicarijoje įsikūrusiai interneto naujienų agentūrai „albinfo.ch“ sakė D.Marty.

Interviu Kosovo televizijos radijui politikas kalbėjo: „H.Thaci artimi asmenys buvo taip pat įtraukti, todėl labai sunku įsivaizduoti, kad jis niekada apie tai negirdėjo... Jokiu būdu negaliu įsivaizduoti H.Thaci asmeniškai dalyvaujančio išimant organus“.

Europos Taryba D.Marty išvadas ketina aptarti sausio 24 d. Europos Parlamentas taip pat šiuo klausimu siekia politiko kryžminės apklausos.

Savo ruožtu, JAV įsikūrusi tarptautinė nevyriausybinė žmogaus teises stebinti organizacija "Human Rights Watch“ paragino „Eulex“ paskirti „nepriklausomą, aukšto lygio prokurorą, turintį patirties sudėtingų baudžiamųjų bylų tyrime“ ir tyrimo metu užtikrinti liudytojo apsaugą.

Pasak Briuselio NGO tarnybos vadovės Lotte Leicht, Vakarų valstybės turėtų pasinaudoti galimybe ieškoti atsakymų, kas nutiko po 1998-1999 karo dingusiems 1900 žmonių, kurių du trečdaliai buvo etniniai albanai. „Remdamosis „Eulex“ atliktu Kosovo išlaisvinimo armijos nusikaltimų tyrimu, JAV ir Europos vyriausybės turi priversti Serbiją pripažinti dingimus, įskaitant pašalintus, sunaikintus arba perlaidotus Serbijos teritorijoje kūnus“, - sakė ji.

H.Thaci ne kartą pasmerkė D.Marty ataskaitą teigdamas, kad pastaroji yra „šmeižtas“, skirtas apjuodinti Kosovo pasipriešinimo kovotojus ir Kosovo valstybę.