ES Politikos ir saugumo komiteto ambasadoriai buvo atšaukti iš vasaros atostogų ir susirinko tartis Briuselyje po to, kai per pastarąsias penkias dienas Egiptą krėtęs smurtas nusinešė beveik 800 žmonių gyvybių.

Perspėdami, kad tolesnis smurto eskalavimas atneštų „neprognozuojamų pasekmių“ Egiptui ir jo kaimynams, Europos Tarybos ir Europos Komisijos vadovai derybų išvakarėse sakė, jog 28 šalių blokas pasiruošęs peržiūrėti savo ryšius su Kairu.

„Pastarieji įvykiai Egipte, o ypač pastarųjų dienų smurtas, kelia nepaprastą nerimą, – ES prezidentas Hermanas Van Rompuy (Hermanas Van Rompėjus) ir Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso (Žozė Manuelis Barozu) pareiškė bendrame pranešime. – Itin svarbu, kad šis smurtas tučtuojau liautųsi.“

„ES artimiausiomis dienomis skubiai peržiūrės savo santykius su Egiptu“, – pridūrė jie.

Bendrija, kuri yra viena iš didžiausių pasaulyje pagalbą teikiančių donorių, yra pažadėjusi Egiptui 2012–2013 metais suteikti beveik 5 mlrd. eurų (17,3 mlrd. litų) paskolų ir programų finansavimo išmokų. Tačiau kai liepos 3-ąją Egipto kariškiai nuvertė islamiškų pažiūrų prezidentą Mohamedą Mursi, ES paskelbė, kad pagalbos planai bus „nuolat peržiūrimi“.

Nors kai kuriose Europos sostinėse kalbama apie pagalbos įšaldymą arba sankcijų paskelbimą atsakingiesiems už kraujo liejimą, ES diplomatai, prašę neviešinti jų vardų, sakė, kad pirmadienį vykstantis pasitarimas bus „veikiau ne susitikimas, kuriame priimami sprendimai, o galimybė apžvelgti tolesnius žingsnius“.

Vienas iš konkrečių planuojamų rezultatų turėtų būti sprendimas artimiausiomis dienomis sušaukti ES užsienio reikalų ministrų susitikimą, kuris šiaip turėjo įvykti ne anksčiau nei rugsėjo pradžioje. Paskutinį kartą ES diplomatijos vadovai buvo susitikę liepos 22-ąją, kai jie paragino Egipto armiją nebesikišti ir leisti įvykti taikiam grįžimui prie civilinio valdymo.

Tikimasi, kad aukštus diplomatus su padėtimi supažindins ES specialusis pasiuntinys Egiptui Bernardino Leonas, kuris praeitą savaitgalį sakė JAV dienraščiui „The Washington Post“, jog Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės Persijos įlankos regione prieš dvi savaites buvo priartėjusios prie taikos susitarimo tarp M.Mursi šalininkų ir Egipto kariškių.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel praeitą savaitę užsiminė, kad ES gali peržiūrėti savo bendradarbiavimą su Egipto valdžia.

Tačiau paramos sustabdymo klausimas išlieka opus.

Mažėjant pajamoms iš turizmo, o Europos bendrovėms uždarinėjant savo atstovybes Egipte dėl įsiplieskusio smurto, Danija praeitą savaitę paskelbė įšaldanti pagalbą plėtros projektams, teiktą tiesiogiai bendradarbiaujant su Kairo vyriausybe ir viešosiomis institucijomis.

Tačiau Švedijos užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas praeitą savaitę rašė socialiniame tinkle „Twitter“: „Mūsų pagalbą daugiausiai sudaro žmogaus ir moterų teisių organizacijų palaikymas. Nebūtų protinga dabar pat tai sustabdyti.“