Gerry ir Kate McCann, kurių duktė dingo 2007 m. atostogaujant Portugalijoje, vardu lobistinius veiksmus ES vykdantis britų parlamentaras Edwardas McMillan-Scottas teigė tikintis, kad ES transliuotojai, naujos visuomenės informavimo priemonės ir televizijos bendrovės bendradarbiaus, siekiant sukurti labiau integruotą ir greitesnę informavimo sistemą, kuri padėtų greičiau informuoti visuomenę bei teisėsaugos institucijas apie vaikų dingimą.

McCannų šeima buvo priblokšta, kai sužinojo, kad Portugalija neturi jokio plano, kaip informuoti visuomenės informavimo priemones apie jų dukters Maddy dingimą ir kreipėsi pagalbos į europarlamentarą.

Nuo tada, kai pasklidę gandai, kad Maddy buvo pastebėta Ispanijoje, parodė pasienio saugumo trūkumus, McCannų pora siekia, kad Europa turėtų į JAV veikiančią sistemą panašią sistemą, kuri padėtų anapus žemyno surasti pagrobtus vaikus.

Prancūzija pirmauja

Šiandien Prancūzija yra vienintelė ES valstybė, turinti panašią į ES bandomą sukurti sistemą. Perspėjimo sistemai valstybė gavo 150 tūkst. eurų finansavimą ir surinko 90 taškų lentelėje, kurioje vertinama, kiek arti ES idealo yra valstybės.

Italija, Portugalija, Belgija, Rumunija, Graikija ir Kipras taip pat užsitikrino finansavimą, tuo tarpu Airijos ir Lenkijos paraiškos buvo atmestos, nes valdžios institucijos arba neužpildė dokumentų, arba neužtikrino pakankamo finansavimo, teigiama vidaus naudojimo dokumente.

Naujos visuomenės informavimo priemonės

„Būtų pageidautina, jei galėtume prikalbinti pagrindines internetinės priemones kaip „Google” dalyvauti projekte”, - teigė E. McMillan-Scottas.

Siekiant, kad informacija būtų pateikiama greičiau bei platesniam visuomenės ratui, įgyvendinant bandomąją Didžiosios Britanijos programą bus naudojamasi naujomis visuomenės informavimo priemonėmis, trumposiomis sms žinutėmis, „Bluetooth” žinučių sistema „bluecasting” ir kitais pranešimais.