Briuselis spalį vėl atšaukė draudimą atvykti į Bendrijos šalis Baltarusijos prezidentui Aleksandrui Lukašenkai ir 35 kitiems šios šalies aukšto rango pareigūnams, kuris buvo paskelbtas po susidorojimo su demonstrantais po 2006 metais vykusių rinkimų.

Atšaukdama šį draudimą ES tikėjosi, kad geresni santykiai su Baltarusija paskatins Minską žengti arčiau Bendrijos standartų ir interesų.

Pastaraisiais mėnesiais šioje šalyje lankėsi kai kurie įtakingi ES veikėjai, o Briuselis užsiminė apie iki 3 mlrd. eurų (10,4 mlrd. litų) paramą, jeigu rinkimai įvyks sklandžiai.

Tačiau A.Lukašenka sekmadienio vakarą atsakė pasiųsdamas miliciją, kuriai buvo nurodyta išvaikyti 20-40 tūkst. protestuotojų, susirinkusių sostinės Nepriklausomybės aikštėje.

Protestas Minske po prezidento rinkimų 2010
Demonstrantai reikalavo, kad A.Lukašenka atsistatydintų arba bent jau surengtų antrąjį rinkimų turą.

64 metų opozicijos kandidatas Vladimiras Nekliajevas gatvėje buvo sumuštas kaukėtų vyrų iki sąmonės praradimo, išvežtas į ligoninę, o vėliau iš jos paimtas neuniformuotų pareigūnų. Jie užrakino V.Nekliajevo žmoną gretimame kambaryje, o kandidatą susupo į paklodę ir išsivedė. Pirmadienio rytą jo buvimo vieta dar nebuvo žinoma.

Kitas kandidatas - Vitalijus Rymaševskis, kuris pabalsavęs savo apylinkėje Minsko vakarinėje dalyje, pakvietė visus dalyvauti protesto akcijose - taip pat buvo sumuštas milicijos.

"Viskas priklauso nuo žmonių, kurie ten ateis, ir nuo lyderių. Padarysime viską, kas įmanoma, kad akcija aikštėje tęstųsi iki pergalės", - pridūrė V.Rymaševskis.

Tuo tarpu kandidatai Andrejus Sanikovas, Nikolajus Statkevičius ir Grigorijus Kastusevas buvo sulaikyti per gatvėse vykusius susirėmimus, kartu su žurnalistais iš įtakingų Baltarusijos, Lenkijos, Rusijos ir JAV žiniasklaidos kanalų.

Didelės milicijos pajėgos buvo pasiųstos, kai dalis demonstrantų pradėjo daužyt langus ir mėgino įsiveržti į vyriausybinius pastatus prie Nepriklausomybės aikštės.

Įvykio vietoje buvę patyrę stebėtojai, tokie kaip Lenkijos dienraščio "Gazeta Wyborcza" korespondentas Andrzejus Poczobutas (Andžejus Počobutas) teigia, kad šiuos veiksmus provokavo vyriausybės nusamdyti agentai.

Opozicija paragino žmones pirmadienį 18 val. vietos (17 val. Lietuvos) laiku susirinkti į kitą mitingą.

Šie protestai vyks praėjus kelioms valandoms po to, kai Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) pasiųsti rinkimų stebėtojai, kaip tikimasi, bus paskelbę savo išvadą apie balsavimą.

Protestas Minske po prezidento rinkimų 2010
ESBO, kurios būstinė įsikūrusi Vienoje, dar nėra pripažinusi laisvais ir sąžiningais nei vienų rinkimų, kuriuos laimėjo A.Lukašenka. Šios organizacijos pareigūnai jau įvardijo kai kuriuos pažeidimus rinkimų išvakarėse paskelbtose tarpinėse ataskaitose.

ES šalių ambasadoriai antradienį susitiks Briuselyje vyksiančiame Politikos ir saugumo komiteto posėdyje, kuriame veikiausiai bus svarstomas galimas ES politinis atsakas į įvykius Baltarusijoje.

Oficialius rinkimų rezultatus pirmadienį paryčiais paskelbė Baltarusijos centrinės rinkimų komisijos pirmininkė Lidija Jermošina. Pasak jos, A.Lukašenka laimėjo surinkęs 79,67 proc. balsų, o už didžiausią palaikymą užsitikrinusį opozicijos kandidatą balsavo mažiau nei 3 proc. rinkėjų.

Pareigūnė nurodė, kad rinkėjų aktyvumas buvo apie 90 procentų.

L.Jermošina - viena iš penkių asmenų, kuriems tebegalioja 2006 metais paskelbtas draudimas atvykti į ES. Ši priemonė taip pat tebetaikoma keliems pareigūnams, siejamais su disidentų nužudymais.

Tuo tarpu A.Lukašenka mesdamas į urną savo balsalapį prieš televizijos kameras, pajuokavo, jog dabar dar turės suklastoti 15 kilogramų balsalapių, pažymėdamas savo pavardę.

"Po to važiuosiu slidinėti, - pareiškė prezidentas ir pridūrė, kad nebus "jokio dialogo su banditais ir sabotažininkais".