Europos parlamento nariai siekia palengvinti visuomenės dalyvavimą ES politikos formavimo procese, nustatydami žemesnius reikalavimus peticijoms dėl teisės aktų, nei buvo reikalaujama iki šiol. ES Lisabonos sutartimi numatyta, kad naudodamiesi šios iniciatyvos teise „ne mažiau kaip milijonas reikšmingos valstybių narių dalies ES piliečių“ gali kreiptis tiesiai į Europos Komisiją (EK) prašydami parengti jiems svarbų ES kompetencijai priklausančios srities pasiūlymą.

Komisijai, Parlamentui ir Ministrų Tarybai ieškant sprendimų dėl ES piliečių iniciatyvos (ECI) lengvinimo būdų, pagrindiniai nesutarimai kyla dėl nutarimo, kiek valstybių narių turėtų dalyvauti sprendžiant šį klausimą. Komisijai pasiūlius ir valstybėms narėms pritarus, buvo nuspręsta, kad sprendimas turėtų būti pasirašytas mažiausiai devynių valstybės narių atstovų, tačiau Parlamentas pageidautų šį skaičių sumažinti iki penkių.

Taip pat nesutariama, kaip turėtų būti tikrinamas iniciatyvų priimtinumas ir kiek laiko turėtų būti skiriama parašų rinkimui. Komisija ir Taryba siūlo skirti 12 mėnesių laikotarpį, o EP nariai reikalauja skirti 18-24 mėnesių, teigdami, kad toks laikotarpis yra optimalus norint surinkti milijoną piliečių parašų. Be to, Taryba pasisako už valstybių narių teisę patikrinti peticijose pasirašiusiųjų asmenų tapatybę paprašant nurodyti tapatybės kortelių numerius, tačiau Parlamentas šią idėją atmetė.