Kaip rašo www.euroua.com, V. Inciko pareiškė, kad Bosnijoje ir Hercegovinoje šiuo metu susiklosčiusi situacija prasčiausia nuo 1992–1995 m. vykusio karo laikų. „Vykstantys protestai yra pagrįsti. Tai sukilimas prieš korupciją ir užtarinėjimą. Jei konfliktas ir toliau tęsis, privalėsime apsvarstyti ES karinių pajėgų įvedimo galimybę“, - patikino jis.

Vasario 9 d. Bosnijos ir Hercegovinos sostinėje Sarajeve įvyko demonstracija, kurios metu buvo reikalaujama, kad vasario 8 d. įvykusių neramumų metu sulaikyti asmenys būtų paleisti. Demonstrantai žygiavo centrinėmis Sarajevo gatvėmis link pagrindinės policijos nuovados. Anksčiau policijos pajėgos buvo kaltinamos nepilnamečių protesto dalyvių sumušimu.

Vasario 8 d. prieš šalies valdžią nukreiptos demonstracijos 20 Bosnijos ir Hercegovinos miestuose pasibaigė žiauriais susidūrimais su policija, valstybinių pastatų, prezidentūros bei kelių regioninės administracijos pastatų padegimu ir niokojimu. Buvo sulaikyti 27 protesto akcijos dalyviai, o keleto šalies kantonų vadovai vasario 9 d. pranešė apie savo atsistatydinimą.

Protestų bangos priežastys – nedarbo augimas, kuris šiuo metu Bosnijoje ir Hercegovinoje siekia 27 proc., stambių pramonės įmonių bankrotas bei gyventojų nepasitenkinimas dėl korumpuotos šalies valdžios.

Vienas iš šalies vadovų Živko Budimiras 2013 m. balandžio mėn. buvo sulaikytas dėl neteisėto ginklų laikymo, jam taip pat buvo pareikšti įtarimai dėl dalyvavimo narkotikų prekyboje. Prieš kurį laiką Ž. Budimiras suteikė malonę keletui dešimčių kriminalinių nusikaltėlių. Tačiau praėjus mėnesiui po sulaikymo jis buvo paleistas ir toliau ėjo prezidento pareigas.