Nauja genetiškai modifikuotų javų strategija siekiama rasti išeitį iš sudėtingos padėties, kurioje būta daugelį metų, kadangi vienos valstybės remia genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) auginimą, kitos tam prieštarauja, skelbia "EurActiv".

Ši iniciatyva būtų EK pirmininko Jose Manuelio Barroso pažado, kurį jis davė pernai prieš pakartotinai paskiriamas į postą, tesėjimas.

Šiuo metu ES valstybės narės gali tik sugriežtinti genetiškai modifikuotų javų auginimą pagal 27-iose valstybėse galiojančias licencijas, įtvirtintas remiantis bendros ES rinkos principais.
Pagal naują strategiją, GMO pritariančios šalys, kaip antai, Ispanija, Nyderlandai ir Čekija, galėtų stambiu mastu auginti genetiškai modifikuotus javus, biotechnologijų kompanijoms atsivertų naujos rinkos, o esantys GMO draudimai (pvz., Italijoje, Austrijoje ir Vengrijoje) būtų teisiškai patvirtinti.

Į dabar galiojančią. direktyvą dėl genetiškai modifikuotų organizmų siekiama įterpti naują straipsnį, pagal kurį valstybės narės galėtų uždrausti GMO auginimą, jei nurodytų, kad draudimas nesusijęs su GMO neigiamu poveikiu sveikatai, aplinkai ar GMO nėra draudžiami dėl socialinės ir ekonominės įtakos.

Šiuo metu Lietuvoje nėra auginami jokie genetiškai modifikuoti augalai. Tuo tarpu Vokietija ir Čekija nuo šių metų rūpinasi modifikuotų bulvių pasėliais.

Nuomonės dėl pasekmių nesutampa

Europos biopramonės asociacijos „EuropaBio“ atstovai mano, kad EK planą suteikti galimybę nacionaliniu lygiu spręsti GMO klausimą reikėtų vertinti kaip teigiamą žingsnį.

Tiesa, praėjusią savaitę Europos Parlamentui žaliųjų pateiktoje ataskaitoje, kurioje nagrinėjamas Europos maisto saugos tarnybos (angl. European Food Safety Authority; EFSA) gairių dėl genetiškai modifikuotų augalų rizikos aplinkai įvertinimo projektas, nurodoma, kad EFSA neišsamiai nurodo genetiškai modifikuotų augalų (keliamą) pavojų.

Ataskaitoje pabrėžiama, kad EFSA nuomonėje pastebimas esminis klaidingas požiūris, kad genetiškai modifikuoti augalai panašūs į įprastai išaugintu augalus. Žalieji nesutinka i tvirtina, kad jie iš esmės skiriasi.

„Greenpeace“ organizacijos atstovas Marcas Contieras pridūrė: jei esminio lygiavertiškumo koncepcija būtų pateikiama kaip esminė, būtų neįmanoma įvertinti ilgalaikio genetiškai modifikuotų augalų poveikio.

Prancūzų žalieji Jose Bove ir Sandrine Belier mano, kad EFSA pasiūlymai dėl rizikos aplinkai įvertinimo kartu su būsima nauja GMO strategija „leistų kompanijoms sumažinti rizikos įvertinimą iki kelių tyrimų ir pagreitinti rinkos susiformavimą visoje ES“.