Tačiau, kaip rašo „The New York Times“, sausio 28 d. įvykusio V. Putino vizito ES sostinėje metu jis net nebuvo pakviestas vakarienės.

Ši tradicinė vakarienė buvo išbraukta iš stipriai sutrumpintos viršūnių susitikimo programos, o tai reiškia, kad įtampa dėl Ukrainos sukėlė net ir esminių diplomatinių ritualų sutrikdymą, atšaldžiusį santykius tarp Maskvos ir Briuselio bei netgi sukėlusį šiek tiek abejonių dėl V. Putino kaip lyderio, galinčio pasukti bet kokią krizę, netgi ir chaosą Sirijoje, savo naudai, įvaizdį. 

Tuo metu, kai V. Putinas svečiavosi Briuselyje, kur dalyvavo ES ir Rusijos viršūnių susitikime, kuris tęsėsi vos tris valandas vietoje įprastų dviejų dienų, Kremliaus politinis ramstis Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius atrodė vis labiau nepasitikintis savimi dėl neramumų, paplitusių rusakalbiuose Ukrainos regionuose, o ištikimas V. Janukovyčiaus sąjungininkas Ukrainos ministras pirmininkas Nikolajus Azarovas atsistatydino.

„Tai kritinis momentas“, - sakė buvęs ES ambasadorius Maskvoje Michaelis Emersonas. „Prieš keletą savaičių atrodė, kad V. Putinas laimi, o dabar jis jau pralaimi. Tai turėtų priversti abi puses, ypač Rusiją, viską dėmesingai pergalvoti iš naujo“, - patikino diplomatas.

M. Emersono teigimu, Rusija privalo parodyti, kad visos šios kalbos dėl „bendrų europietiškų namų“ nuo Lisabonos iki Vladivostoko, - tai ne tik paprasčiausi žodžiai, o Ukraina gali patogiai jaustis tiek su ES, tiek ir su Rusija.

Sausio 28 d. Briuselyje įvykusios spaudos konferencijos metu V. Putinas pareiškė, kad rusams nėra svarbu, kas valdys Ukrainą, pažymėdamas, jog Rusija įvykdys savo pažadus dėl 15 mlrd. JAV dolerių (beveik 38 mlrd. litų) kredito Ukrainai suteikimo nepriklausomai nuo to, kas valdys šią šalį. Tačiau jis taip pat pažymėjo, kad Rusija turi būti garantuota, jog šie pinigai jai bus grąžinti.

„V. Putinas šiuo metu reiškia daug mažiau optimizmo, nes suvokia, kad Rusija neturi jokių šansų tam, kad ES juos vertintų rimtai“, - samprotavo Maskvos Carnegie centro direktorius Dmitrijus Treninas.

„Ši Rusijos ir Europos suartėjimo idėja nebėra aktuali. Dabar galima kalbėti tik apie santykius tarp ES ir Eurazijos sąjungos“, - patikino D. Treninas.

Tuo tarpu Amanda Paul iš Europos politikos centro mano, kad nugesinta kritika bei šiokia tokia nepagarba V. Putino adresu tik dar labiau paryškina ES sunkumus formuojant vieningą ir stiprią poziciją.

„Atvirai pasakius, abejoju, kad V. Putinui svarbu tai, ar jis buvo pavaišintas vakariene, ar ne. Jis turi savo virėją“, - sakė A. Paul.