Teisingumo reikalų komisarės Viviane Reding atstovė pirmadienį įspėjo vyriausybę Zagrebe dėl baudžiamųjų priemonių, jei ji nepaisys Europos arešto orderio ir neišduos kitoms ES šalims ieškomų nusikaltėlių.

Tokiu atveju Kroatijai, be kita ko, grėstų ES paramos išmokų mažinimas, teigia Europos Komisijos šaltinis. V. Reding atstovė "pasitikėjimo sulaužymu" pavadino faktą, kad likus tik trims dienoms iki šalies priėmimo į Bendriją liepos 1-ąją Kroatijos parlamentas priėmė įstatymą, kuriuo remiantis, Europos arešto orderis negali būti taikomas už nusikaltinimus, įvykdytus iki 2002 metų rugpjūčio.

Ši išlyga taikoma ne tik Balkanų karo (1991-1995) laikotarpiui, bet ir buvusio Jugoslavijos slaptosios tarnybos agento Josipo Perkovičiaus, kurio išdavimo reikalauja Vokietija, bylai. Vokiečių žinybos ieško J. Perkovičiaus dėl vieno kroato nužudymo Bavarijoje 1983 metais. Kroatijos parlamentas priėmė minėtą įstatymą, kai visos ES šalys jau buvo pritarusios šalies narystei organizacijoje.

Kadangi vyriausybė Zagrebe neįvykdo V. Reding reikalavimo dėl korektiško Europos arešto orderio naudojimo, komisarė šia tema kalbės su kolegomis kitą savaitę. Gali būti aptariamos ir baudžiamosios priemonės ES naujokei.