Vaikai, kurie yra teisiami už akmenų mėtymą, daugiau nebebus kaltinami tuo, kad yra teroristų organizacijos nariai arba skleidžia teroristinę propagandą, rašo Turkijos dienraštis „Hurriyet“.

Daugiau nei 2 tūkst. nepilnamečių, kurių daugelis yra kurdų tautybės, atlieka bausmę Turkijos kalėjimuose. Daugeliui jų skirtos griežtos bausmės pagal šalies kovos su terorizmu įstatymus.
Antradienio vakarą Turkijos parlamentas susirinko ir diskutavo apie pirmąją kovos su terorizmu įstatymo projekto, dar vadinamo „Akmenis mėtančių vaikų įstatymo projektu“, dalį. Susirinkimas truko iki ankstyvo trečiadienio ryto.

Šiame įstatyme, kuris yra dalis Teisingumo ir plėtros partijos iniciatyvos, skirtos atkreipti dėmesį į pietrytinę šalies dalį varginančias terorizmo problemas, pateikiamos svarbios taisyklės, susijusios su juridiniais kaltinimais nepilnamečiams ir jam pritaria kurdus remianti Taikos ir demokratijos partija.

Iš dalies šiam įstatymo projektui pritaria Respublikonų liaudies partija, tačiau nepritaria nacionalistų judėjimo partija (arba kraštutinių dešiniųjų partija), praneša „Hurriyet“.

Nepaisant jaučiamos įtampos ir nesutarimų, įstatymų leidžiamoji valdžia pritarė pagrindinėms AKP pasiūlymo dalims, kurios apsaugo nepilnamečius nuo galimų kaltinimų tuo, kad jie yra teroristų organizacijos nariai arba skleidžia teroristinę propagandą.

Faktai
  • Kurdai yra „tauta, neturinti šalies“. Pagal CŽV „duomenų žurnalą“, 18 proc. iš 77 milijonų Turkijos gyventojų yra kurdų tautybės. Panašiai, 15-20 proc. iš 30 milijonų Irako gyventojų sudaro kurdai ir 7 proc. iš 66 milijonų Irano gyventojų sudaro kurdai. Apskaičiuota, kad Sirijoje gyvena iki dviejų milijonų kurdų.
  • Turkijos kurdų problema, kuri paskatino separatistų konfliktą pagrindinėje jų gyvenamoje pietrytinėje šalies dalyje, jau seniai yra kliūtis Ankaros ambicijoms tapti ES nare.Kurdų advokatų teigimu, šimtai vaikų (kai kurie jų nevyresni nei 11) buvo kaltinami Turkijos valdžios įstaigų, kovojančių su kurdų maištininkais. Tarptautinės žmogaus teisių gynimo grupės teigia, kad Turkijos kovos su terorizmu įstatymai pažeidžia JT vaikų konvencijas.