Liuksemburge įsikūrę ES Audito Rūmai gruodžio 11 d. paskelbė ataskaitą dėl ES programos „Pegasas“.

Kaip rašo „Euobserver“, šioje ataskaitoje teigiama, kad ES kiekvienais metais nuo 2008 iki 2012 m. Palestinos vyriausybei išmokėjo po 200 mln. eurų (apie 691 mln. litų) viešojo sektoriaus atlyginimams apmokėti.

Šie pinigai padengė apie pusę visų Palestinos viešojo sektoriaus dirbančių ir išėjusių į pensiją tarnautojų atlyginimų, kurių iš viso yra 170 000.

Šiuos pinigus gaunantys asmenys turi atitikti esminius ES kriterijus.
Tačiau Gazos regione iki 24 proc. iš šių pinigų atlyginimą gaunantys asmenys iš Sveikatos ir Švietimo ministerijų darbe nesirodo nuo 2010 m.

Palestinos audito ir administracinės kontrolės biuras taip pat moka atlyginimus 90 pareigūnų, kurie negali atlikti jiems skirto darbo.

Iš 10 pagal „Pegaso“ programą atlyginimus gaunančių asmenų, kuriuos ES Audito Rūmai atrinko pokalbiui, trys pasakė, kad jie nedirba, o vienas neatvyko į pokalbį.

„Nors programa „Pegasas“ skirta remti viešojo sektoriaus teikiamas paslaugas Palestinos gyventojams, atlyginimų išmokėjimas savo pareigų neatliekantiems valstybės tarnautojams nepadeda siekti šio tikslo“, - teigiama ES ataskaitoje.

Auditoriai taip pat pridūrė, kad EK ir ES išorės veiksmų tarnyba vengia realistiškai pažvelgti į šią problemą.

„Teikiant tokią sumą, kuri yra skiriama programos „Pegasas“ įgyvendinimui, (... ) galima buvo tikėtis, kad Palestina jiems suteiks tokią informaciją“, - patikino ES Audito Rūmų atstovas.

Programa „Pegasas“ – tai dalis platesnio masto ES dedamų pastangų išspręsti Palestinos ir Izraelio konfliktą.

ES pinigai skirti užtikrinti esmines viešojo sektoriaus paslaugas, skirtas socialiai pažeidžiamoms šeimoms.

ES Audito Rūmų atstovas pastebėjo, kad politinis Gazos regiono nestabilumas bei netoli bankroto ribos atsidūrusi Palestina kelia didelių problemų.

Palestinos teritorija, kuri yra atskirta nuo Izraelio, 2007 m. pasidalino dėl politinių priežasčių, kai palestiniečių kovotojų grupė „Hamas“ perėmė Gazos regiono kontrolę iš konkuruojančios kovotojų grupės „Fatah“.

ES Audito Rūmų atstovas pažymėjo, kad 2009 m. Izraelio įvykdyta ataka sugriovė Gazos regiono infrastruktūrą.

Taip pat ES Audito Rūmų atstovas atkreipė dėmesį į tai, kad dėl Izraelio apribojimų Palestinai iš mokesčių gaunamoms pajamoms, šios biudžetas dar labiau ištuštėjo, o tai pakenkė tarptautinės bendruomenės dedamoms pastangoms šalia Izraelio sukurti perspektyvią Palestinos valstybę.