Tikimasi, kad ateinančiais metais šalių narių vyriausybėms atstovaujanti Taryba parengs savo pačios poziciją šiuo klausimu.

Tuo tarpu Europos Parlamentas spalio 20 d. didele balsų persvara nubalsavo už tai, kad minimali motinystės atostogų trukmė ES būtų pratęsta nuo dabar nustatytų 14 savaičių iki 20 savaičių, visą tą laiką mokant visą darbo užmokestį. Daugelis mano, kad ilgesnės motinystės atostogos daugiau moterų paskatintų maitinti kūdikius krūtimi, kaip rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija.

Ministrų posėdžio rezultatus pristačiusi Belgijos ministro pirmininko pavaduotoja Joëlle Milquet sakė, kad daugumai delegacijų priimtinesnis pasirodė 2008 m. pateiktas pradinis Europos Komisijos pasiūlymas ilginti minimalias motinystės atostogas iki 18 savaičių, vadovaujantis Tarptautinės darbo organizacijos nustatytais standartais. Jos teigimu, daugumai šalių nerimą kelia finansinės tokio sprendimo pasekmės.

J. Milquet sakė, jog Tarybai šiuo metu pirmininkaujanti Belgija rengia dokumentą, kuriame bus numatyta, kaip Taryba galėtų pasiekti bendrą poziciją dėl motinystės atostogų ir dirbančių moterų teisių užtikrinimo prieš joms susilaukiant kūdikio ir vėliau, jį auginant. Tikimasi, kad, bendradarbiaujant su ateinančiais metais ES pirmininkausiančiomis Vengrija ir Lenkija, dokumentas bus galutinai parengtas iki 2011 m. pabaigos.

Edite Estrela, europarlamentarė, rengusi Parlamento poziciją šiuo klausimu, skubėjo kritikuoti ministrų pasitarimo rezultatus, teigdama, jog, rinkdamiesi Komisijos pasiūlymą kaip kompromisą, ministrai parodė „nevisiškai suprantantys Parlamento vaidmenį, kurį jam suteikė Lisabonos sutarties nuostatos“ ir „neatsižvelgiantys į Parlamente surinktą balsų daugumą“.

Vis dėlto E. Estrela tikina, kad yra nusiteikusi dirbti su Ministrų Taryba, siekdama rasti kompromisą, kuris tenkintų tiek Tarybą, tiek Parlamentą.