„Kaltinimus karo nusikaltimais bei organizuotu nusikalstamumu vertiname ypač rimtai. Kova su organizuotu nusikalstamumu yra Balkanų šalių pareiga ir priežastis, kodėl „Eulex“ [ES policijos ir teisingumo misija Kosove] yra ten ir taip pat tiria prekybos žmonėmis bylas“, - Briuselyje sakė Maja Kocijančič, ES atstovė spaudai užsienio reikalams.

Žurnalistams 20 minučių spaudus ją atsakyti, ką ES mano apie kaltinimus, ji pridūrė, kad Europos Komisija kviečia ataskaitos autorių, šveicarą Dicką Marty, „pateikti kokių nors konkrečių įrodymų“, jei jis jų turi, ir „perduoti juos institucijoms tolesniam tyrimui“. Ji pažymėjo, kad kaltinimus pasipelnymu iš organų transplantacijų jau nagrinėjo JT misija Kosove bei Tarptautinis Hagos karo tribunolas, ir kad „jokių įrodymų nerasta“.

Nauja D. Marty surinkta informacija rodo, kad slapti Europos žvalgybos tarnybų, pavyzdžiui, britų MI5, pranešimai patvirtina ankstesnius įtarimus, kad H. Thaci vadovaujama Albanijos partizanų grupė paskutiniajame 20 a. dešimtmetyje žudė kalinčius etninius serbus, kad galėtų parduoti jų kepenis, bei vykdė heroino kontrabandą.

„Labiausiai glumina tai, kad visa tarptautinė Kosovo bendruomenė – nuo JAV vyriausybės ir kitų Vakarų jėgų atstovų iki ES remiamų teisėsaugos institucijų – neabejotinai turi tą pačią triuškinančią dokumentaciją (...), tačiau, atrodo, niekas nėra pasirengęs pažvelgti tokiai situacijai į akis ir priversti nusikaltėlius atsakyti“, - sakoma D. Marty ataskaitoje.

H. Thaci biuras griežtai paneigė kaltinimus, tuo tarpu Serbija ir Rusija išreiškė abejones, ar, pasirodžius tokioms naujienoms, jis gali likti premjeru.

Žurnalistams paklausus, ar ES mano, kad H. Thaci vis dar gali eiti ministro pirmininko pareigas, M. Kocijančič tik atsakė, kad „rinkimų procesas dar vyksta“ ir kad ES tikisi, jog Kosovas, pasibaigus praėjusį savaitgalį vykusiems parlamento rinkimams, laikysis „tarptautinių standartų“.

D. Marty ataskaita šiandien bus pristatyta visų 47 Europos Tarybos valstybių narių atstovams.