"Per pastaruosius metus ekonomikos ir finansų krizė iškėlė mūsų Sąjungai vieną iš didžiausių iššūkių jos istorijoje. Buvo išbandyta mūsų gyvybiškumo samprata. Ir reikia pasakyti, kad mes išlaikėme šį egzaminą, radome atsakymų į daugelį klausimų dėl finansinės paramos valstybėms narėms, kurioms iškilo ypatingos sąlygos, dėl ekonomikos valdymo, finansų reguliavimo, užimtumo. Mes priėmėme sprendimus, kurių reikia modernizuoti ekonomikai", - teigė J.M. Barroso savo pirmojoje kalboje apie ES padėtį. Kalba buvo pasakyta antradienį Europos Parlamente Strasbūre.

EK pirmininkas pasidžiaugė rezultatais: šiemet yra laukiama aukštesnio nei prognozuota ekonomikos augimo, nustojo augti nedarbas, bet pažymėjo, kad nusiraminti dar anksti. "Aišku, dar yra daug netikrumo ir rizikos, taip pat ir už ES ribų. Mes neturime turėti iliuzijų, kad mūsų darbas baigtas, taip pat ir sprendžiant labai rimtą nedarbo problemą. Dabar laikas imtis reformų, be kurių negalime pasiekti tvaraus augimo. Mes turime paspartinti reformų darbotvarkę. Atėjo laikas modernizuoti mūsų socialinę rinkos ekonomiką, kad ji galėtų konkuruoti pasaulio mastu, ir reaguoti į demografijos iššūkius", - sakė EK vadovas.

Apžvelgdamas situaciją EK pirmininkas apeliavo į ES vienybę: "atėjo laikas pažvelgti tiesai į akis, Europa turi pademonstruoti, kad yra daugiau nei 27 atskiri sprendimai. Mes galime arba kartu paskęsti arba kartu išlikti. Turime pasaulio kontekste galvoti europietiškai".

Neverta lįsti į skolas

Viena iš krizės pamokų, kurią įvardino J.M. Barroso, yra ta, kad augantis biudžeto deficitas ir skola veda prie tam tikro "burbulo" ir paskui prie jo sprogimo. "Turime suvokti, kad jeigu turime įlįsti į skolą, tada negalėsime išleisti pinigų socialiniams reikalams. Siūlome sugriežtinti Stabilumo ir augimo paktą, sustiprinant stebėseną. Rengiami pasiūlymai, kurie leis išvengti ekonomikos plėtros "burbulų" ir netolygaus vystymosi. Komisija sustiprins savo vaidmenį kaip nepriklausoma naujųjų taisyklių stebėtoja. Dabar turime siekti tikros ekonominės sąjungos", - pažymėjo EK pirmininkas.

Jose Manuelis Barroso
Tarp tolesnių darbų EK pirmininkas įvardino siekius spręsti kredito sandorių klausimus. "Ir toliau reikalausime, kad bankai, o ne mokesčių mokėtojai prisiimtų savo rizikos ir nesėkmių kaštus. Turime užkirsti kelią greitiems pelnams, kurie rytoj gali tapti praradimais. Politinis sutarimas dėl finansų priežiūros paketo, kuris ką tik pasiektas, yra tikrai gera žinia", - teigė J.M.Barroso.

EK pirmininkas taip pat minėjo, kad yra svarbu kartu - valstybėms narėms, Europos institucijoms ir socialiniams partneriams - spręsti užimtumo problemas. EK vadovas pastebėjo, kad maždaug 63 mln. žmonių prarado savo darbą, tačiau nepaisant aukšto nedarbo lygio, Europoje yra 4 mln. laisvų darbo vietų. EK ketina šiemet įgyvendinti tam tikrą laisvų darbo vietų stebėsenos projektą.

"Turime spręsti skurdo ir atskirties problemas, kad niekas nebūtų pastumtas į nuošalę. EK sutelks dėmesį į labiausiai pažeidžiamas grupes, tokias kaip vaikai ir senyvo amžiaus žmonės", - kalbėjo J.M.Barroso.

Pasak EK pirmininko, ekonomikos augimas turi remtis įmonių konkurencingumu, todėl reikia palengvinti gyvenimą vidutinėms ir smulkioms įmonėms. "Jose dirba 2 iš 3 mūsų privataus sektoriaus darbuotojų. Komisija ką tik paskelbė naujausią paketą, kurio vertė - 6,4 mlrd. eurų, skirtą vidutinėms ir smulkioms įmonėms paremti. Mes taip pat norime, kad Europos investuotojai patrauktų pačius talentingiausius žmones iš viso pasaulio. Turime susitelkti ties Europos universitetų modernizavimu", - sakė J.M.Barroso.

Pabrėždamas inovacijų svarbą, EK vadovas atkreipė dėmesį, kad yra svarbus proveržis patentų srityje. "Mūsų išradėjai kartais turi sumokėti dešimt kartų daugiau, palyginti su savo kolegomis Japonijoje ar JAV. Turime siekti sumažinti išlaidas", - teigė J.M.Barroso.

Europos Komisija, pasak pirmininko, ketina ir toliau kovoti su biurokratizmu, nuo kurio kenčia vidutinės ir smulkios įmonės.

"Augimo skatinimas ir kova su biurokratija yra būdai užtikrinti, kad Europos pramonė išliktų konkurencinga", - sakė J.M.Barroso.