Susitarimą jau anksčiau ES vardu Briuselyje pasirašė Tarybai pirmininkaujančios Airijos vyriausybės atstovas, o aukščiausiojo lygio susitikime – Europos Sąjungos vyriausioji užsienio reikalų ir saugumo politikos įgaliotinė ir Europos Komisijos pirmininko pavaduotoja Catherine Ashton.

Rusijos Federacijos vardu susitarimą pasirašė Federalinės kovos su narkotikais tarnybos direktorius Viktoras Ivanovas.

Minėtas susitarimas padės sustiprinti ES ir Rusijos bendradarbiavimą užkertant kelią neteisėtų narkotikų gamybai skirtų narkotinių ir psichotropinių medžiagų pirmtakų kontrabandai.

Jis suteiks kompetentingoms institucijoms galimybę aktyviau keistis praktine, technine ir moksline informacija apie šias chemines medžiagas bei užtikrinti, kad jos būtų naudojamos tik teisėtais tikslais.

ES su trečiosiomis šalimis jau yra pasirašiusi 11 tokių susitarimų.

Už muitinės klausimus atsakingas Komisijos narys Algirdas Šemeta sakė:

„Muitinėms tenka dvejopa atsakomybė: jos rūpinasi mūsų visuomenės saugumu ir palengvina teisėtai veikiančių įmonių prekybą. Vienas iš geriausių jų veiklos pavyzdžių yra narkotikų pirmtakų (prekursorių) kontrolė. Kovojant su tarptautine grėsme, pavyzdžiui, narkotikų kontrabanda, geriausia gynybos priemonė yra tarptautinis bendradarbiavimas, todėl labai džiaugiuosi ES ir Rusijos susitarimu bendromis jėgomis siekti, kad narkotinių medžiagų pirmtakai nebūtų naudojami neteisėtiems narkotikams gaminti.“

Pagrindiniai faktai

Narkotinių ir psichotropinių medžiagų pirmtakai – tai cheminės medžiagos, kurios visų pirma naudojamos teisėtai įvairiausių produktų – vaistų, kvepalų, plastmasės, kosmetikos – gamybai. Tačiau jos taip pat gali būti panaudotos neteisėtai narkotikų – metaamfetaminų, heroino ir kokaino – gamybai.

ES jau yra sudariusi dvišalius susitarimus dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų pirmtakų su Bolivija, Kolumbija, Ekvadoru, Peru, Venesuela, Meksika, Jungtinėmis Amerikos Valstijomis, Čile, Turkija, Kinija. Šiais susitarimais apibrėžtas bendradarbiavimas stebint prekybą ir teikiant administracinę tarpusavio pagalbą (informacijos mainai).

Šis susitarimas atitinka platesnės apimties nuostatas, išdėstytas 1988 m. Jungtinių Tautų konvencijoje dėl narkotinių medžiagų, kurią yra pasirašiusi ir ES, ir Rusijos Federacija.

Susitarime aptartos 23 į oficialų sąrašą įtrauktos medžiagos, kontroliuojamos tarptautiniu mastu pagal 1988 m. JT konvenciją, ir apibrėžtas bendradarbiavimas kontroliuojant į oficialų sąrašą neįtrauktas medžiagas, naudojamas neteisėtai narkotikų gamybai.