Duomenys, pateikti Bonoje įsikūrusios kompanijos „Europressedienst” buvo pagrindas, padėjęs suformuoti Europos Komisijos (EK) poziciją, esą Kinijos kompanijos dempinguoja saulės modulių kainas. Ginčas sušvelnėjo šį savaitgalį, kai Pekinas ir Briuselis susitarė apriboti Kinijos importą.

Duomenis užginčijo ES kompanijos, užsiimančios saulės jėgainių sistemų įrengimu. Jų manymu, duomenys galėjo būti suklastoti siekiant dirbtinai išpūsti Europos saulės modulių gamybos pajėgumą.

Įrengėjai džiaugiasi pigesne Kinijos produkcija ir dėl to stoja į priešingą poziciją nei modulius gaminančios Europos kompanijos, kurios apkaltino Kiniją dempinguojant kainas. Gamintojams buvo svarbu įrodyti, kad Europa gali pati patenkinti savo saulės modulių gamybos poreikius.

Bet kokios abejonės dėl šio klausimo gali pakenkti Komisijos pozicijai, kuri siekia suvaldyti įtemptus santykius su Kinija. Didžioji dauguma ES vyriausybių buvo prieš muitus saulės moduliams, įvežamiems iš Kinijos.

Kinija neigia kaltinimus dėl dempingo. Kiti prekybiniai ginčai su Kinija dar neišspręsti, įskaitant ginčą dėl ES vyno eksporto į Kiniją.

Liepos 2 d. laiškas, adresuotas „Europressedienst”, atskleidė, kad Komisija pradėjo šios įmonės tyrimą dėl duomenų tikrumo, siekdama dar kartą patikrinti informaciją, kurią kompanija pateikė apie saulės energetikos sektorių.

Įrengėjų teigimu, „Europressedienst” galimai įsivėlė į interesų konfliktą, kadangi anksčiau dirbo su pagrindine Vokietijos saulės modulių gamintoja „SolarWorld” ir gamintojų lobizmo grupe „EU ProSun”.

„Europressedienst” atsisakė komentuoti šį klausimą.

„Deja, kaip Europos Komisijos konsultantai, turintys specifinį užsakymą, mes žiniasklaidai negalime nieko komentuoti”, - kompanija rašė laiške. Jie atsisakė detalizuoti savo atsakymą ir nukreipė klausimus į Komisiją.

„EU ProSun” prezidentas ir „SolarWorld” viceprezidentas Milanas Nitzschke patvirtino, kad lobizmu užsiimanti grupė naudojosi „Europressedienst” duomenimis teikdama Komisijai savo pirminį skundą dėl dempingo praėjusiais metais, tačiau paneigė bet kokį susitarimą su „Europressedienst”, siekiant išpūsti ES saulės modulių pajėgumą įrodančius duomenis.

Jis taip pat patvirtino, kad „SolarWorld” buvo įdarbinusi „Europressedienst” direktorių rinkodaros ir leidybos projektams vystyti, tačiau neigė, kad „SolarWorld” mokėjo jam už tai, kad šis pateiktų duomenis ar dirbtų su antidempingo projektu.

Komisija pirmadienį paneigė, kad „Europressedienst” duomenys galėjo paveikti jos sprendimą dėl saulės modulių ir teigė, kad tai - standartinė procedūra, daroma siekiant patikrinti konsultantų pateiktus duomenis. Komisija taip pat teigė išvadas dėl esminių klausimo detalių pasidariusi remdamasi savo duomenimis.